04-05-2021 | Leestijd: 5 minuten
De evolutie van VRF-systemen: van eenvoud naar veelzijdigheid
Tegenwoordig zijn VRF-systemen niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Het koelen en verwarmen van ruimtes met één systeem is nu belangrijker dan ooit. Maar welke ontwikkelingen zijn het meest van invloed geweest op de huidige VRF-systemen en hoe is de vraag vanuit de markt in de afgelopen jaren veranderd? Pieter Van Der Poorten, Sales Manager bij LG Air Solution, geven antwoord op deze prangende vragen en lichten toe wat de voorspellingen zijn voor de toekomst.
Het hedendaagse VRF-systeem heeft de gebruiker meer te bieden
De VRF-systemen van tien jaar geleden waren minder geavanceerd dan de huidige systemen. De gebruiker had toen behoefte aan een systeem dat middels een lucht/lucht-constructie ruimtes kon koelen of verwarmen. Toentertijd waren er een aantal grote partijen die dit konden leveren, maar inmiddels zijn er veel meer aanbieders die een grote verscheidenheid aan opties binnen deze systemen aanbieden. “Het hedendaagse VRF-systeem heeft de gebruiker meer te bieden”, vertelt Pieter Van Der Poorten. “Luchtgekoelde- en watergekoelde buitendelen én toepassingen voor luchtbehandelingskast of verwarmings- en sanitair water zijn functies die 10 jaar geleden nog niet van toepassing waren.” In de loop der jaren hebben verschillende pijlers bijgedragen aan de ontwikkeling van VRF-systemen: energieverbruik, comfort, toepassingsbereik en geluid.
Meer aandacht voor een lager energieverbruik
“Er ligt de laatste jaren een grote focus op energieverbruik”, aldus Pieter Van Der Poorten. “De toepassing van Dual SLC1 technologie, evenals geavanceerdere compressoren en andere innovatieve oplossingen, dragen bij aan het verlagen van het energieverbruik.” Een systeem met tien buitendelen is overbodig, want één buitendeel is tegenwoordig voldoende. Ook een overkoepelende regeling die het systeem aanstuurt en monitort, draagt bij aan de verlaging van het energieverbruik.
De gebruiker vraagt om meer comfort
“Het verhogen van het individueel comfort is daarnaast ook steeds belangrijker geworden”, zegt Van Der Poorten “Meerdere VRF-systemen zijn verleden tijd, want de vraag naar één unit die zowel kon koelen als verwarmen nam alsmaar toe – vooral in de hotellerie en de utiliteitsbranche. Ook is het belangrijk om verschillende systemen voor verwarming (gasketel) en koeling (airco) met elkaar samen te laten werken.”
Met de komst van 3-pijpssystemen werd het mogelijk om bijvoorbeeld in hotels op hetzelfde moment zowel ruimtes te koelen als te verwarmen. Hierdoor kan warmte worden hergebruikt en daalt het energieverbruik. Bovendien kan elke hotelgast door deze functies zijn/haar eigen comfort bepalen. Ook de introductie van DX-luchtgordijnen op VRF is een belangrijke bijdrage geweest voor het verhogen van het comfort in hotels, restaurants en winkels doordat tocht kan worden tegengehouden.
Het toepassingsbereik van VRF-systemen verbreden
Samenhang tussen het VRF-systeem en de luchtbehandelingskast is vandaag de dag de standaard, evenals de toepasbaarheid van het VRF-systeem op andere utiliteiten. De luchtbehandelingskast is hier een voorbeeld van, maar ook de aansluiting op de vloerverwarming en de hydrokit voor sanitair warm water. Dankzij de hydrokit wordt niet alleen het bereik van het VRF-systeem vergroot, maar het is ook mogelijk om de gasaansluiting achterwege te laten.
Een verlaging van het geluidsniveau
Goede omkasting kan het geluidsniveau reduceren. Gedurende de nacht is geluidsreductie bovendien wenselijk en dit kan gerealiseerd worden door het programmeren van tijdschema’s. Via de centrale regeling kan een stille modus worden ingeschakeld om het geluidsniveau te verminderen.
Wat hebben de ontwikkelingen de installateur gebracht?
Het toepassingsbereik van VRF-systemen is drastisch veranderd de afgelopen tien jaar. Hierdoor kan de installateur zich focussen op nieuwe segmenten, waarmee zijn kennis en diensten uitbreiden naar bijvoorbeeld ventilatie en vloerverwarming. “De installateur van tegenwoordig is van vele markten thuis”, vertelt Van Der Poorten. “De verbeterde toepasbaarheid van VRF-systemen heeft een positieve impact gehad op de installateur.
De huidige trends bieden goede hoop
De aanpassing naar het koudemiddel R32 een belangrijke ontwikkeling. R32 is aanzienlijk minder belastend voor het milieu dan de meer traditionele koudemiddelen in de HVAC-industrie. De GWP-waarde van R32 ligt bijvoorbeeld 70 procent lager dan die van R410A. R32 heeft een hoger recyclevermogen en biedt meer gebruikersgemak.
“Naast deze trends zien we ook een trend richting de installatie van hydroboxen voor de binnenunits”, vervolgt Pieter Van Der Poorten. “De toepassing van de hydrobox verkleint de koudemiddel inhoud van het systeem. Deze hydroboxen zijn ook voorzien van energiebesparende componenten, waardoor de toename van het gebruik van deze boxen ook zeker weer een stap is in de goede richting.”
Wat is het toekomstperspectief?
Geluidsarme buitendelen of een andere opstelling van de buitendelen moet veel verschil kunnen maken in de toekomst. Een geluidsreducerende omkasting is al op de markt, maar op dit vlak kunnen nog stappen gezet worden. “Een mooi toekomstperspectief zou zijn als de traditionele vorm van het buitendeel wordt aangepast aan de situatie waar we nu mee te maken hebben”, vertelt Van Der Poorten. “Buitendelen voor de binnenopstelling kunnen een uitkomst bieden, maar de toepassing hiervan is vaak prijzig en voldoet niet altijd aan de wens van de eindgebruikers. Er zijn dus nog genoeg uitdagingen voor de producent.” Volgens Van Der Poorten zijn de mogelijkheden met VRF eindeloos. “Wij kijken uit naar de ontwikkelingen van de toekomst en wij zijn trots om met LG een bijdrage te leveren aan deze toekomst.”
Â
1 Dual SLC past de werking van het systeem aan om energie te besparen en het comfort van de ruimte te verbeteren, op basis van de binnen- en buitentemperatuur en de luchtvochtigheid (binnen- en buiten)
Deel dit: