Passive House creëert nieuwe efficiëntiestandaard

De ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen blijven elkaar in hoog tempo opvolgen. Een concept dat de potentie heeft om op lange termijn daadwerkelijk een groot verschil te maken is ‘Passive House’. Dit concept, bekend om zijn ‘hyper-efficiënte’ woningen, wint namelijk steeds meer aan bekendheid.

De naam Passive House is ontleend aan het feit dat de gebouwen op een natuurlijke, oftewel passieve manier verwarmd en gekoeld worden. Het oorspronkelijke doel van Passive House is dan ook om efficiënte, comfortabele woningen met een uitzonderlijke luchtkwaliteit te bieden tegen een betaalbare prijs. Daarbij mag echter niets ten koste gaan van het ontwerp en de esthetiek van de woning. In dit artikel duiken we dieper in het concept Passive House.


Het eerste Passive House gebouwd in Darmstad, Duitsland in de jaren ’90
Bron : Wikimedia Commons


Wat is Passive House?

Een Passive House is een gebouw dat zeer goed geïsoleerd en energiezuinig is. De vraag naar verkoeling in de zomer wordt beheerst door ventilatie en zonwering in combinatie met gebouw- en raam oriëntatie. In de winter wordt warmte onttrokken aan zowel de zon, alsook de warmte die vrijkomt tijdens het koken en het gebruik van apparatuur. Zelfs de warmte gegenereerd door de bewoners zelf wordt gebruikt.

Passive Houses kunnen daardoor tot wel 90% energiebesparing realiseren ten opzichte van traditionele gebouwen en meer dan 75% ten opzichte van de gemiddelde nieuwbouwwoning. Zelfs in gebouwen die ‘actief’ gekoeld moeten worden, wordt veel energie bespaard. Onze planeet kent echter grote variatie in klimaten, dit maakt dat ook de normen voor een Passive House variëren afhankelijk van de gewenste locatie.

 

 

De oorsprong van Passive Houses

Overal ter wereld vind je woningen met oude structuren die gezien worden als de eerste Passive Houses. Denk aan oude gebouwen in Iran, Portugal en Korea.