Les Charmilles, een groene oplossing in een groene omgeving

LG Therma V

In het plaatsje Frameries liggen 28 appartementen in een groene omgeving. Logisch dus dat het klimaatsysteem net zo groen moest worden. Dat is gelukt met LG.

Achtergrond

"Les Charmilles" is een residentie, gelegen in een rustige woonwijk in het hart van een park in het plaatsje Frameries. De residentie bestaat uit 28 comfortabele appartementen, die allemaal voldoen aan de laatste normen van de energieprestatie en profiteren van de nieuwe groene technologieën.

Uitdaging

De uitdaging was om vanaf het begin van het project een verwarmingssysteem te integreren dat op het gebied van economie, ecologie en flexibiliteit kon concurreren met fossiele brandstoffen. De klant wilde namelijk geen investering die groter was dan de investering van fossiele brandstoffen. We moesten de klant overtuigen en aantonen dat warmtepompen hiervoor de juiste oplossing waren. Zowel op het gebied van comfort als energiezuinigheid. Bij aanvang van de studie, in de ontwerpfase, ontdekten we al snel dat bij de installatie van warmtepompen een aantal andere kosten vermeden konden worden zoals reglementaire schouwen voor de individuele appartementen of voor het geheel van het gebouw, de inrichting van een stookplaats met verluchting, bijkomende meterkasten enz.

Oplossing

Er werd gekozen voor een systeem waarbij elk appartement werd verwarmd door een eigen warmtepomp. Omdat de architecten van plan waren om het dak deels hellend en deels vlak te maken, was dit de beste oplossing. 

Als gevolg hiervan moest de opstelling van de buitenunits zorgvuldig uitgewerkt worden, met behoud van de voorziene ventilatiekanalen. Het voordeel van warmtepompunits en bijbehorende koelleidingen is de grote vrijheid in opstelling.

Voordeel

Doordat elk appartement een eigen warmtepomp heeft, is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen klimaat. Gebruikers kunnen kiezen om de warmtepomp onafhankelijk van elkaar in- of uit te schakelen. Handmatige instellingen stellen elke gebruiker in staat om het comfort te verfijnen, zoals hij zelf prettig vindt. Voor wie dat te veel werk vindt, is er de mogelijkheid om een automatische modus in te stellen. Deze schakelt de ideale temperatuur in aan de hand van de buitentemperatuur. Deze automatische modus werkt zo gemakkelijk dat je als gebruiker bijna vergeet dat je een verwarmingssysteem hebt. 

Een ander groot voordeel is de energiezuinigheid van de warmtepompen, waardoor bespaard wordt op energiekosten. Ook de afwezigheid van dampen is een voordeel. Vooral voor het milieu, en dat is natuurlijk een extra fijne bijkomstigheid in een groene omgeving als deze.

 

Referenties