Blijf de kou een stapje voor en maak je HVAC-systeem winterklaar

Nu de bladeren volop van de bomen vallen en de herfst ons van de zomerse hitte verlost, moeten onze verwarmingssystemen weer in actie komen. Maar voordat je de thermostaat hoger zet, kun je het best een paar stappen doorlopen om er zeker van te zijn dat je HVAC-systeem soepel draait en je de hele winter warm houdt. Een goed begin is maar de helft, en voor HVAC-systemen is dat nog net iets belangrijker. We delen daarom graag een aantal tips om je verwarmingssysteem klaar te maken voor het winterse seizoen.

Filters voor frisheid en verhoogde efficiëntie

Filters zijn een essentieel onderdeel van elk HVAC-systeem. De filters op regelmatige basis vervangen of reinigen, is belangrijk om de lucht zuiver te houden. Stof en allergenen stapelen zich op in filters, en wanneer deze verstopt raken, daalt de kwaliteit van de lucht die uit het toestel blaast. Verstopte filters hebben ook een negatieve impact op de efficiëntie van een HVAC-systeem. Maak daarom filters schoon of vervang deze om het warmer te hebben, gezonde lucht in te ademen en je verwarming op volle sterkte te laten draaien, de hele winter lang.

Stel de thermostaat goed af

Wanneer jouw thermostaat niet nauwkeurig werkt, kan ook je HVAC-systeem niet werken zoals het hoort. Test daarom je thermostaat vóór het koude weer toeslaat. Zo blijf je de lage buitentemperaturen een stapje voor en hoef je niet meer dringend bij te sturen als het écht afkoelt. Je kan de thermostaat testen door een bepaalde temperatuur in te stellen en met een externe thermometer na te gaan of je thermostaat nog accuraat werkt. Als dat niet het geval is, kan deze aan een upgrade toe zijn.

Vergeet de luchtkanalen en ventilatieopeningen niet

Bij een HVAC-systeem met luchtkanalen worden de kanalen vaak niet nagegaan of gereinigd. Net als bij de filters, verminderen vuile of verstopte luchtkanalen ook de efficiëntie en de luchtkwaliteit van het systeem. Een grondige inspectie van de luchtkanalen en ventilatieopeningen voordat de verwarming weer dagelijks wordt aangezet, zorgt ervoor dat je een hele winter er comfortabel bijzit.

Isolatie in plaats van frustratie

Efficiënte isolatie rond luchtkanalen en koudemiddelleidingen is een eenvoudige manier om je te verzekeren van een optimaal HVAC-systeem. Zonder goede isolatie ontsnapt er veel warmte via luchtkanalen en leidingen. Daardoor zal je een hogere temperatuur moeten instellen om het warm te hebben wanneer het buiten kouder wordt.

De koudere temperaturen en weersomstandigheden moeten je geen zorgen opleveren. Blijf daarom de situatie altijd de baas door je verwarmingssysteem te controleren voordat de winter in het land is. Op die manier vermijd je plotseling ingrijpen als de temperatuur het vriespunt nadert. Met deze eenvoudige tips kun je het verschil maken én heb je het de hele winter behaaglijk warm in huis.

 

 

 

| Leestijd: