LG lanceert nieuwe 4/6 kW warmtepompen

Verwarm of koel met de Therma V en bespaar energie

LG’s nieuwe ventilatieoplossing voor woningen biedt binnenshuis comfort en energiebesparing

LG’s nieuwe ventilatieoplossing voor woningen biedt binnenshuis comfort en energiebesparing

Efficiënte energieterugwinningsventilatie minimaliseert het elektriciteitsverbruik en houdt de lucht in huis zuiver en gezond.

LG heeft zijn allereerste Residential Energy Recovery Ventilation (ERV)-oplossing in Europa gelanceerd. Vrijwel alle nieuwbouw in EU-landen moeten bijna-energieneutrale gebouwen (BENG) zijn en er is een grote groep huiseigenaren die hun energievoetafdruk willen verkleinen. Zodoende is de vraag naar energie-efficiënte producten, zoals LG's Residential ERV, nog nooit zo groot geweest.

Een complete oplossing voor woningventilatie, uitgerust met meerstapsfiltratie, helpt bij het creëren van een aangenaam en gezond binnenklimaat én het besparen van energie. De LG Residential ERV is compatibel met de LG ThinQ™-app en biedt een intuïtieve gebruikerservaring met realtime monitoring van fijnstof- en kooldioxideniveaus en bediening vanaf elke locatie.

Goede ventilatie is belangrijk voor het behouden van een gezonde leefruimte en het verwijderen van stilstaande lucht door dit te vervangen met zuivere, schone lucht van buiten. Dankzij LG's warmtewisselaar zorgt de nieuwe Residential ERV niet alleen voor effectieve luchtcirculatie maar vermindert deze ook aanzienlijk de energieverspilling – tot wel 85 procent van de verwarmingsenergie(1) in de winter en 83 procent van de koelenergie(2) in de zomer. Dit resulteert in een minimaal energieverbruik.

De Residential ERV maakt gebruik van verschillende geavanceerde technologieën voor luchtzuivering en hygiëne om schadelijke deeltjes en ziektekiemen uit de lucht te verwijderen en optimale productprestaties te behouden. De UVnano™-technologie wordt gebruikt in verschillende huishoudelijke apparaten van LG, waaronder DUALCOOL-airconditioners. Het zorgt voor een schone luchtstroom door voor 99,99 procent te voorkomen dat bacteriën en virussen(3) groeien op de oppervlakken van het voorfilter van de ERV, dat grote stofdeeltjes opvangt voordat ze het huis kunnen betreden. De luchtkwaliteit binnenshuis wordt verder verbeterd door het ePM1 95 procent fijnstoffilter dat meer dan 95 procent van de fijnstofdeeltjes opvangt. (4)

Bovendien biedt de LG Residential ERV nauwkeurige, realtime bewaking van de luchtkwaliteit met zijn Dual Laser Fine Dust- en CO2-sensoren. Gebruikers kunnen de luchtkwaliteitsstatus controleren via de ThinQ-app, de optionele bedrade afstandsbediening of een compatibele smart home-controller. De ventilatieprestaties worden automatisch aangepast aan de gedetecteerde stof-/CO2-niveaus. Bovendien stellen de Dual Laser Fine Dust Sensors de ERV in staat om te bepalen wanneer het fijnstoffilter moet worden vervangen. Gebruikers ontvangen via de smartphone en afstandsbediening een melding.

"Iedereen weet en is er zich van bewust dat goede ventilatie noodzakelijk is, al zeker in de huidige tijden. Hier biedt LG met de Residential ERV een mooie oplossing en mooi meegenomen is een verminderd energieverbruik. De ERV verbetert daarenboven de luchtkwaliteit binnenshuis én biedt een slimme gebruikerservaring", zegt Pieter Van Der Poorten Sales Manager bij LG Air Solution. "We blijven onze luchtzuiveringstechnologieën versterken en onze reeks efficiënte luchtoplossingen voor woningen uitbreiden om klanten schonere lucht, meer comfort en aanzienlijke energiebesparingen te bieden."

1. Gebaseerd op het testresultaat van de efficiëntie van de temperatuuruitwisseling onder de verwarmingsconditie van energiegerelateerde producten (ErP). Wint tot 80 procent van de verwarmingsenergie terug in de Super High/High-modus en 84 procent in de Low-modus. Test uitgevoerd bij een binnentemperatuur van 20,5 graden Celsius met een relatieve vochtigheid van 59,5 procent, en een buitentemperatuur van 5 graden Celsius met een relatieve vochtigheid van 65 procent in overeenstemming met de Japanse industriële norm.
2. Levert tot 74 procent van de koelenergie in de Super High/High-modus en 83 procent in de Low-modus. Test uitgevoerd bij een binnentemperatuur van 26,5 graden Celsius met een relatieve vochtigheid van 64,5 procent, en een buitentemperatuur van 34,5 graden Celsius met een relatieve vochtigheid van 75 procent in overeenstemming met de Japanse industriële norm.
3. Getest door TÜV Rheinland door meting van het aantal bacteriekolonies (Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Klebsiella pneumoniae) bij een temperatuur van 25,2 graden Celsius met een relatieve vochtigheid van 50,10 procent na 2 uur gebruik van het product.
4. Vangt tot 95 procent van het fijne stof op met een deeltjesgrootte van 0,3㎛. Getest door Korea Conformity Laboratories bij een temperatuur van 23,5 graden Celsius met een relatieve vochtigheid van 45,10 procent.

De luchtkwaliteit in huis verbeteren in slechts 5 stappen

De luchtkwaliteit in huis verbeteren in slechts 5 stappen

Het belang van een goede luchtkwaliteit staat meer en meer op de agenda. Een essentiële factor die zeker meespeelt in de kwaliteit van de gezondheid en een woning. LG benadrukt al jarenlang het nut van een goede luchtcirculatie, dit met al hun toestellen en toepassingen. Denk hier bijvoorbeeld aan de LG Mirror of Deluxe. Aan de hand van verschillende stappen voorziet LG een volledige aircare solution gebasseerd op innovatie, waar alles start met de juiste producten voor de juiste omgeving.

Allereerst heeft LG een standaard pre-filter die het stof in de ruimte eruit filtert. Hierna beschikt de unit over een allergiefilter die de partikels zoals bijvoorbeeld huisstofmijt aanpakt.

Als derde stap werkt LG met de UV nano technologie die de interne ventilator bacterievrij houdt met behulp van ultraviolet licht, wat zorgt voor een zuivere ventilator. Met de auto cleaning functie gaan ze het vocht dat zich binnenin de unit vormt automatisch, drogen.

Als vijfde en laatste stap zuivert LG de lucht nog verder met behulp van de Ionizer.

De Ionizer voorziet negatief geladen Ionen in de luchtstroom, deze hechten zich vast op bacteriedelen in de ruimte en neutraliseren deze met 99%. Door dit principe van AirCare toe te passen op een aantal systemen binnen het RAC segment, zetten ze met LG de volgende stap om een gezonde en frisse leefomgeving te creëren.

Toepassing stappen

Zowel de LG ARTCOOL Mirror, Deluxe, Prestige en de Air Purifiers, hanteren deze 5 stappen. Met de Air Purifiers gaat LG verder en detecteren ze ook de microstofdeeltjes die in de lucht aanwezig zijn. Door de 5 richtlijnen te hanteren kan LG de gebruiker informeren wat de luchtkwaliteit op dat moment is. Dit is zichtbaar op de binnenunit en via de LG ThinQ-app per lichtindicatie en aanduiding van de PM deeltjes die aanwezig zijn in de lucht.

Anders dan de rest

Alle binnenunits in het gamma van LG zijn standaard voorzien van een wifi-connectie. Hierdoor kan de gebruiker de units bedienen via de LG ThinQ-app en via spaak i.c.m. Google Home of Alexa. LG zet ook al jaren in op luchtkwaliteit met hun RAC-oplossingen.

A quoi faut-il penser lors de l'achat d'une pompe à chaleur?

A quoi faut-il penser lors de l'achat d'une pompe à chaleur?

Tout le monde est au courant que les prix du gaz ont explosé. Certains ménages paient même des centaines d'euros par mois en plus pour le gaz et l'électricité. Pour répondre à cette augmentation, de plus en plus de propriétaires rendent leur logement plus durable. De nombreuses pompes à chaleur ont par exemple été commandées ces derniers mois.

Le passage d'une chaudière de chauffage centrale à une pompe à chaleur permet de faire de belles économies chaque année. Il s'agit en outre d'un choix durable en matière d'écologie. Mais avant d'opter pour une pompe à chaleur en tant que propriétaire, il y a plusieurs considérations importantes à prendre en compte. LG partage quelques tuyaux pratiques.

1. Le logement est-il bien isolé?

Rendre un logement plus durable se fait par étapes et la pompe à chaleur est une des dernières étapes. En général, l'isolation du logement est la première. Pour les logements récents, ceci est en général moins d'actualité, compte tenu des normes plus  en vigueur au moment de la construction, mais pour les logements plus anciens, cela doit encore être effectué. Il ne faut pas forcément parcourir toutes les étapes en une fois. Avec une bonne isolation, même sans pompe à chaleur, les propriétaires bénéficient déjà d'une facture énergétique réduite.

Sans bonne isolation, la chaleur du logement quitte plus  le logement. Il faut donc davantage d'énergie pour maintenir la température souhaitée au sein du bâtiment, résultant en une facture énergétique finale plus élevée. « Dans un logement bien isolé, la consommation énergétique est plus basse, ce qui peut faire une belle différence sur base annuelle », explique Pieter Van Der Poorten, Sales Manager Belux chez LG Electronics Air Solutions. « La plupart des logements construits après 2001 sont déjà très proches de l'isolation de base nécessaire. A côté de cela, les propriétaires de logements peuvent isoler les murs creux, isoler le sol ou le toit et installer des châssis à rendement élevé pour améliorer l'isolation du bien. C'est surtout l'isolation du toit qui joue un grand rôle, car le toit est à l'origine deux fois plus de pertes de chaleur que les fenêtres et les murs. »

Si le logement est équipé de radiateurs, faites également en sorte que les températures souhaitées de l'eau soient suffisamment basses pour que la pompe à chaleur puisse tourner à un rendement élevé. Dans ce contexte, faites 'le test des 50 degrés'. Si vous arrivez à maintenir la température dans le logement au bon niveau avec une température de départ de l'eau à la chaudière à 50 degrés ou moins, cela signifie que votre logement est prêt à accueillir une pompe à chaleur. Si ce n'est pas le cas, il faut d'abord intervenir ailleurs avant d'envisager l'installation d'une pompe à chaleur. Sachez aussi que pour chaque degré en moins de la température de l'eau, le rendement de votre pompe à chaleur diminue.

2. Quel type de pompe à chaleur convient pour le logement?

L'isolation est en ordre ? Si oui, il est temps de voir quels sont les différents types de pompes à chaleur. La catégorie la plus populaire actuellement sont les pompes à chaleur air-eau. Elles fonctionnent intégralement à l'électricité et puisent la chaleur dans l'air extérieur.

« Il existe deux types de pompes à chaleur sur le marché. Il y a le système Monobloc, où toutes les parties et composants techniques de réfrigération sont raccordés à l'unité extérieure, et le système Split, où l'installation est répartie sur une unité intérieure et une unité extérieure, les deux étant reliés par une conduite de réfrigération », explique Van Der Poorten. « Les deux systèmes offrent des avantages. Le choix dépend surtout du type de projet : rénovation ou nouvelles construction, espace disponible et longueur des conduites. Tous ces facteurs détermineront le choix. Un installateur expérimenté pourra vous conseiller le système à choisir. »

 • Pompe à chaleur air-eau avec système Monobloc:
  • Les frais d'installation sont parfois réduits grâce à la conception de la pompe à chaleur.
  • De préférence placée le plus près possible du mur extérieur du logement, car la longueur des conduites entraîne une perte d'énergie (limitée)  
 • Pompe à chaleur air-eau avec système Split:
  • Plus flexible au niveau de la distance entre l'unité intérieure et l'unité extérieure (jusqu'à 50 mètres)

 

3. Qui s'occupe de l'installation?

Pour les installations nécessitant des conduites de réfrigérant, il vous faudra posséder un certificat de gaz F. Faites aussi en sorte de travailler avec un installateur fiable et certifié pour les éventuelles demandes de subsides. Van Der Poorten : « C'est uniquement avec une facture d'un installateur certifié que vous aurez droit à des subsides pour l'achat et l'installation d'une pompe à chaleur. »

Un grand avantage des pompes à chaleur de LG est qu'elle peuvent remplacer une chaudière sans devoir nécessairement enlever le chauffage au sol ou les radiateurs. « Les pompes à chaleur sont reliés au système calorifique existant avec des conduites d'eau. Ceci rend la transition vers une pompe à chaleur beaucoup moins drastique », conclut Van Der Poorten.

Vous souhaitez en savoir plus sur les différentes pompes à chaleur Monobloc et Split? Alors visitez https://www.lg.com/be_fr/solution-de-chauffage

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een warmtepomp?

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een warmtepomp?

Steeds meer Nederlandse huiseigenaren verduurzamen hun woning sinds de gasprijs zo hoog is. Dat blijkt uit een enquête onder leden van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Holland Solar, Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie. Sommige huishoudens betalen zelfs honderden euro's per maand extra voor gas en stroom. Daarom zijn er de afgelopen maanden onder meer veel warmtepompen besteld.

Het overstappen van een cv-ketel naar een warmtepomp kan op jaarbasis flink in de kosten schelen. Daarnaast is het ook een duurzame keuze met het oog op de toekomst en het klimaat. Maar, voordat je als huiseigenaar voor het comfort van een warmtepomp kiest, zijn er een aantal belangrijke afwegingen. Daarom deelt Rob van Hofwegen, Accountmanager bij LG een aantal praktische tips.

 1. Is de woning goed geïsoleerd?

Het verduurzamen van een woning is een stappenplan waarbij de warmtepomp de laatste stap vormt. Isolatie is in de meeste gevallen dus de eerste stap. Voor nieuwere woningen is die stap vaak al gezet vanwege moderne richtlijnen; voor oudere woningen moet dat nog gedaan worden. Daarbij hoeven niet alle stappen in één keer te worden doorlopen. Want ook met goede isolatie, en nog zonder warmtepomp, profiteren huiseigenaren van een lagere energierekening.

Zonder goede isolatie verdwijnt de warmte in huis binnen de kortste keren. Het gevolg is dat er extra energie nodig is om de woning warm te houden, wat een hogere eindafrekening oplevert. “In een goed geïsoleerde woning neemt ook het energieverbruik af, wat op jaarbasis veel kan schelen”, vertelt van Hofwegen. “De meeste woningen die na 2001 gebouwd zijn, komen aardig in de buurt van de basis aan isolatie die nodig is. Verder kun je als huiseigenaar spouw-, vloer- en dakisolatie en HR++-glas laten aanbrengen om de isolatie te verbeteren.”

Let daarbij op de maximale watertemperatuur die een waterpomp kan afgeven. Wanneer de radiatoren het afgiftesysteem in huis zijn, is er een hogere watertemperatuur nodig om de woning te verwarmen. In het geval van vloerverwarming is er een lagere temperatuur nodig. De maximale watertemperatuur van de warmtepomp moet voldoende zijn om de woning bij strenge vorst comfortabel te verwarmen.

 1. Welk type warmtepomp is geschikt voor de woning?

Is alle isolatie in orde? Check! Dan is het tijd om naar de verschillende soorten aan warmtepompen te kijken. De meest populaire categorie vandaag de dag bestaat uit lucht-water warmtepompen. Deze werken volledig op elektriciteit en onttrekken warmte uit de buitenlucht. Daarom heeft deze warmtepomp een hoog rendement.

“Er zijn twee types warmtepompen op de markt. Het Monobloc-systeem, waarbij alle koeltechnische componenten aangesloten zijn in de buitenunit, en het Split-systeem, waarbij de installatie is verdeeld over een buiten- én een binnenunit”, licht van Hofwegen toe. “Beide systemen hebben hun voordelen. Het hangt daarnaast af van het project: renovatie of nieuwbouw, beschikbare plaats of leidinglengte… dit zijn allemaal factoren zijn die de keuze bepalen. Een ervaren installateur kan op basis van de woning het juiste advies geven.”

 • Lucht-water warmtepomp met Monobloc-systeem:
  • Vaak lagere installatiekosten vanwege het ontwerp van de warmtepomp;
  • Heeft een specifieke plek nodig om goed te functioneren (bij voorkeur binnen 4 meter van de cv-ketel).
 • Lucht-water warmtepomp met Split-systeem:
  • Biedt meer ruimte voor afstand tussen binnen- en buitenunit (tot 20 meter);
  • Installatiekosten kunnen hoger uitvallen.
 1. Wie zorgt voor de installatie?

Huiseigenaren zijn verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor de plaatsing van een geothermische warmtepomp. Bij een lucht-water warmtepomp is dit echter niet verplicht, hoewel het zeker wordt aangeraden. Voor veel installaties met koudemiddelleidingen is namelijk een geldig F-gassen certificaat nodig. Daarnaast is het belangrijk om met een betrouwbare en gecertificeerde installateur te werken voor de eventuele subsidieaanvraag. Van Hofwegen: “Alleen met een factuur van een installerende partij heb je recht op de subsidie voor de aankoop van een warmtepomp.”

Een groot voordeel van de warmtepompen van LG is dat ze een cv-ketel kunnen vervangen zonder dat de vloerverwarming of radiatoren verwijderd moeten worden.  “De warmtepompen worden met het warmtesysteem verbonden door waterleidingen. Dit maakt de overstap naar een lucht-water warmtepomp een stuk minder ingrijpend”, besluit van Hofwegen.

Wil je meer te weten komen over de verschillende Monobloc- en Split-warmtepompen? Bezoek dan https://www.lg.com/nl/warmtepomp.

Pourquoi est-ce le moment idéal de penser à une climatisation?

Pourquoi est-ce le moment idéal de penser à une climatisation?

On a connu pas mal de records de chaleur ces dernières années. C'est en pleine canicule que beaucoup de gens se rendent souvent compte qu'ils serait temps d'acheter une climatisation. Mais il est vraiment intéressant, avant l'été, de commencer à réfléchir aux différentes solutions. LG Air Solution énumère les 5 raisons principales pourquoi c'est le moment idéal de réfléchir à l'achat d'un système de climatisation :

1. Vous avez plus de temps de voir les différents types de systèmes et les différentes tailles

Quand la canicule est là et que vous n'avez d'autre choix que d'acheter une climatisation, vous voulez en trouver une le plus vite possible et la faire installer. Mais on fait rarement des choix bien réfléchis dans l'urgence. Si vous approfondissez un peu le sujet à l'avance et comparez les spécifications des différentes systèmes de climatisation, vous pourrez prendre une décision posée et réfléchie. Acheter une climatisation est un investissement, il serait donc dommage de faire une erreur en optant pour un certain modèle au lieu d'un autre. Parlez-en à un expert qui pourra vous dire quel système de climatisation convient le mieux à votre situation.

2. La climatisation ne s'utilise pas uniquement en été

Dès que les températures augmentent, le nombre de climatisations vendues augmente proportionnellement. On pense souvent que la climatisation ne peut être utilisée que pour refroidir, mais c'est faux, car les climatiseurs peuvent également chauffer. De nos jours, les climatiseurs sont équipés par défaut d'une pompe à chaleur. Cette pompe à chaleur fait en sorte de déplacer l'air chaud extérieur vers l'intérieur, même quand il gèle dehors. La climatisation rend donc aussi la température plus agréable en hiver.

3. En été, le délai d'attente pour l'installation d'une climatisation est plus élevé

Les entreprises de HVAC sont occupées toute l'année avec l'installation de leurs produits, mais pendant les mois d'été, ils connaissent toujours un pic dans la charge de travail, résultant en des délais plus longs pour une installation. Si vous achetez une climatisation en février ou en mars, il est fort probable que l'installateur puisse installer votre climatisation plus rapidement.

4. L'air conditionné est synonyme d'une meilleure qualité de l'air

A côté du refroidissement et du chauffage de l'air, les climatiseurs avancés sont également capables de purifier l'air. C'est donc non seulement positif pour l'environnement, mais aussi pour votre santé. La dernière version du LG DUALCOOL purifie automatiquement l'air lorsque c'est nécessaire. A l'aide d'un capteur PM 1.0, l'appareil mesure la quantité de particules fines dans l'air, ce qui permet de rapidement purifier l'air si nécessaire – idéal pour les gens souffrant de rhume des foins ou d'autres allergies.

 1. Un climat intérieur optimal avec un côté artistique

A côté des unités murales classiques,  il y a de plus en plus de climatiseurs spéciaux sur le marché. Un bon exemple est le LG Artcool Gallery, un climatiseur particulièrement économe en énergie combiné à un cadre photo numérique. La nouvelle cassette ronde de LG est aussi une caresse pour l’œil et offre du cachet supplémentaire à chaque espace. Ces appareils assurent donc non seulement un climat intérieur optimal mais également une décoration intérieure élégante.

« La demande croissante en matière de climatisations est un développement important à suivre », selon Martin Pennings, Academy Manager à LG Air Solution. « Suite à cette demande en hausse, l'assortiment de climatiseurs sur le marché devient également plus vaste. Les climatiseurs ne servent plus uniquement à refroidir des espaces, ils permettent aussi de chauffer et ajoutent une touche unique à votre intérieur. Les gens peuvent donc bénéficier d'un climat optimal tout au long de l'année grâce à leur système de climatisation. »

VSK 2022: LG Air Solution presenteert nieuwe line-up voor een gezond klimaat

VSK 2022: LG Air Solution presenteert nieuwe line-up voor een gezond klimaat

Van 17 tot en met 20 mei 2022 presenteert LG tijdens vakbeurs VSK haar brede portfolio aan hoogwaardige klimaatoplossingen voor een gezonder binnenklimaat. Ook de nieuwste compacte en geïntegreerde lucht-water warmtepomp, de THERMA V R32 Monobloc S, is bij de stand van LG te zien. Vakbeurs VSK vindt in 2022 plaats in de Jaarbeurs Utrecht en is de grootste installatievakbeurs van Nederland.

 

Alles voor optimaal optimaal gezond klimaat

De belangrijkste thema’s van de 25e editie van de VSK-beurs zijn duurzaamheid, digitalisering en een gezond binnenklimaat. Daar sluit LG zich bij aan onder de noemer ‘AirCare’. Of het nu gaat om woningen, scholen, kantoren of winkels; met de o.a. de UVnano-technologie wordt de luchtkwaliteit efficiënt geoptimaliseerd. “Dit is uniek in de markt omdat pollen, fijnstof, bacteriën én virusdeeltjes op deze manier worden verwijderd. Zuivere lucht hoort nu eenmaal bij een optimaal binnenklimaat”, vertelt Martin Pennings, Academy Manager bij LG.

Op de stand van LG is veel aandacht voor de verschillende lucht-water warmtepomp oplossingen. Met name de LG THERMA V R32 Monobloc S lucht-water warmtepomp staat in de schijnwerpers. Bij deze toepassing zijn de binnen- en buitenunit gecombineerd in één compacte module. Zeer hoge prestaties (100% bij -15oC) en geluidsarm zijn de uitzonderlijke kenmerken van deze unit. En dankzij het gebruik van R32 koudemiddel wordt de CO2-uitstoot verder verlaagd.

“De nieuwe Monobloc S warmtepomp geeft gehoor aan de gewijzigde geluidseisen in het bouwbesluit voor de toepassing van buiten opgestelde warmtepompen en airconditioningsystemen. Geluidsarm met hoge prestaties”, vertelt Martin Pennings. “De geluidseis op de erfgrens bedraagt een maximale waarde van 40 dB(A) in de nacht. Ondanks deze verscherpte geluidseisen is de Monobloc S warmtepomp de ideale toepassing.”

 

Uitgebreid portfolio past bij iedere installateur

Tijdens de VSK-beurs presenteert LG haar brede portfolio aan oplossingen bij STAND 07.C022 in Hal 7. Daarnaast zijn de volgende toepassingen te zien:

 • De prestigieuze LG DUALCOOL Deluxe met Air Purification en UVnano™-technologie;
 • De innovatieve LG ARTCOOL met Air Purification en UVnano™-technologie;
 • Het krachtige LG Multi V 5 VRF-systeem voor de zakelijke markt, waaronder retail, kantoren en hospitality;
 • De efficiënte en compacte LG THERMA V R32 Monobloc S lucht-water warmtepomp;
 • De moderne LG DUAL Vane Cassette met vijftrapsfiltratie;
 • De duurzame LG Inverter Warmtepompboiler en LG Integrated Water Tank (IWT). Deze worden verbonden door waterleidingen waardoor koudemiddelleidingen overbodig zijn. Dit maakt beide oplossingen interessant voor installateurs die niet F-gassen-gecertificeerd zijn.

“We zijn enorm trots op onze deelname dit jaar aan installatievakbeurs VSK. Op die manier kunnen we alle bezoekers laten zien hoe wij een AirCare Complete System realiseren”, vertelt Pennings. “Onze klimaatoplossingen zijn niet alleen efficiënt en duurzaam, maar dragen ook bij aan een gezond binnenklimaat door zowel stof- als virusdeeltjes te verwijderen. Daarom kunnen bezoekers ons volledige portfolio én het merk LG ervaren. Het is voor iedereen zeker de moeite waard om een kijkje te komen nemen.”

 

De 25e editie van VSK vindt plaats van woensdag 17 mei tot en met vrijdag 20 mei 2022 in de Jaarbeurs Utrecht. Bezoek de stand van LG: 07.C022 in Hal 7.

Voor gratis tickets, klik hier.

 

 

Verlaagd btw-tarief van 6 procent op gas, elektriciteit en ook op warmtepompen

Verlaagd btw-tarief van 6 procent op gas, elektriciteit en ook op warmtepompen

Sinds 1 april 2022 betaal je nog maar 6 procent btw wanneer je een warmtepomp koopt of installeert. Dat verlaagd tarief op de factuur maakt het voor de eindgebruiker meteen interessanter om een warmtepomp te plaatsen. Het vergroot de afzetmarkt van de installateurs waaraan de warmtepompline-up van LG naadloos op aansluit.

Wie vandaag een warmtepomp aankoopt, leest sinds kort op de factuur een btw-bedrag van 6 procent. Waar je voorheen aan 21 procent btw de aankoop deed, koop je nu aan een btw die een flink stuk voordeliger is. En dit geldt voor alle toepassingen van de toestellen. Een premie maakt het plaatje compleet. De btw-verlaging is goed nieuws voor nieuwbouwwoningen, woningen heropgebouwd na afbraak en woningen jonger dan tien jaar.

Daarenboven is er een subsidieregeling voor de aanschaf van een lucht-water warmtepomp (Therma V line-up). Hierbij heb je recht op een bedrag tot 3000euro, onderhevig aan voorwoorden en in bepaalde gevallen wordt deze subsidie verdubbeld.

De warmtepomp, een goed(koper) idee

Het is geen geheim meer dat de energieprijzen flink gestegen zijn de laatste tijd. In dit verhaal weet de warmtepomp wel raad. Sommige mensen vergeten dat met een warmtepomp verwarmen, met een hoog rendement verwarmen is. En dat is positief. Wanneer het rendement (SPF-waarde) van de warmtepomp groter is dan de verhouding tussen de gas- en elektriciteitprijs, heb je winst om met de warmtepomp te verwarmen op lager temperatuur.

“Met de warmtepompen van LG verwarm je eigenlijk goedkoper dan met gas. Dat is een groot voordeel” vertelt Pieter Van Der Poorten, Sales Manager BeLux LG (Air Solutions). Een belangrijke kanttekening hier is wel dat de woning klaar moet zijn om een warmtepomp te plaatsen. En dat betekent: voldoende geïsoleerd en een goede, dubbele beglazing. “De btw-verlaging maakt het voor de eindgebruiker interessanter om een warmtepomp te plaatsen. Het grote voordeel is hier ook dat de installateurs hun afzetmarkt kunnen vergroten. Alsook weet iedereen dat fossiele brandstoffen eindig zijn, dat we door deze maatregel de transitie sneller kunnen doorlopen is enkel positief.” eindigt Pieter Van Der Poorten.

Toenemende elektrificatie speelt in de kaarten van LG

Toenemende elektrificatie speelt in de kaarten van LG

Kris Sampers neemt rol als Business Development Manager op en Pieter Beerten gaat als Service Engineer de baan op voor LG Air Solutions

LG Air Solutions zet extra mankracht in om haar positie op de Belgische markt nog meer te versterken. Kris Sampers wordt als Business Development Manager één van de gezichten van LG Air Solutions in ons land. Pieter Beerten steekt de handen uit de mouwen en wordt als service engineer één van de aanspreekpunten van LG Air Solutions. Allebei zien ze een mooie toekomst weggelegd voor de innovatieve producten van LG.

Na enkele gelijkaardige ervaringen in de sector, ging Kris Sampers op zoek naar een nieuwe uitdaging die zijn uitgebreide technische bagage tot haar recht laat komen. Bij LG vindt hij het geschikte merk om zijn schouders onder te zetten. Kris gaat helpen om de HVAC-oplossingen van LG nog meer in de markt te zetten. “Het is de bedoeling om een netwerk uit te bouwen bij installateurs, studiebureaus en bouwpromotoren zodat zij onze producten beter leren kennen en sneller naar voor zullen schuiven als een gepaste oplossing. Van zodra zij van dichterbij kennis maken met de kwaliteit van het LG-gamma in combinatie met onze competitieve prijzen, zullen ze ook overtuigd raken van wat we te bieden hebben. Dat staat vast”, zegt Kris.

Pieter Beerten volgde een gelijkaardig traject. Hij maakte als installateur bij een koeltechniekbedrijf al kennis met alle oplossingen van LG en gaat nu waken over de werking van onze HVAC-producten. “Ik heb heel wat merken de revue zien passeren”, zegt Pieter. “Met LG was het altijd het prettigst werken. Ik geloof heel erg in de kwaliteit van ons gamma en ga nu al enkele maanden met veel plezier de baan op om installaties bij te stellen, optimaal te laten renderen en af en toe ook om een herstelling door te voeren.”

Mix van techniek en commerciële

Met de expertise die Kris de voorbije jaren al opdeed in het vak, heeft hij een goede kijk op de sector. Hij weet waar hij over spreekt en raakte al snel overtuigd van de oplossingen van LG. “Iedereen kent LG vooral van haar display’s, videowalls en tv-toestellen”, zegt Kris. “Maar ook het HVAC-gamma is van een hoogwaardige kwaliteit, alleen doet dit nog niet overal een belletje rinkelen en dat is waar we graag iets aan willen veranderen. Dat wordt voor een stuk mijn verantwoordelijkheid, het technische én het commerciële laten samenvloeien zodat onze potentiële afnemers op B2B-niveau een duidelijk zicht hebben op wat we hen kunnen bieden.”

Pieter is dan weer de man voor de dienst na verkoop. Met zijn rugzak aan ervaring trekt hij met zijn collega’s de Benelux rond. Als er zich ergens moeilijkheden voordoen of kleine probleempjes die de lokale installateurs niet opgelost krijgen, dan schiet hij ter hulp. “Ik ben echt heel blij met deze baan. Het is heel boeiend om te zoeken met welke aanpassingen we de werking van onze HVAC-oplossingen kunnen optimaliseren. Die zoektocht is altijd interessant en daarna kan alles heel vlot weer op punt gezet worden dankzij het pragmatische van alle LG-producten. Onze toestellen zijn zo ontworpen dat ze eenvoudig te herstellen zijn, een groot pluspunt ten opzichte van andere merken. Daarnaast is het contact met andere techniekers en klanten altijd erg aangenaam. Af en toe komen we ook op plekken waar we anders nooit zouden belanden, dat maakt deze job erg afwisselend.”

Complete futureproof installaties

Wat de sector betreft, geloven Kris en Pieter erg hard in het gamma van LG dat vandaag al inspeelt op morgen. Zij zien de elektrificatie van verwarmings- en koelingsinstallaties als een groot pluspunt voor LG omdat het erg goed aansluit bij de oplossingen die voorhanden zijn. “Alle airco’s kunnen al koelen en verwarmen”, zegt Pieter. “De warmtepompen zijn van topkwaliteit en in ons gamma zitten ook zonnepanelen en thuisbatterijen die volledig futureproof installaties mogelijk maken.”

LG investeert gevoelig in R&D en blijft zichzelf heruitvinden. “Het innovatieve karakter van LG is misschien wel de grootste troef van ons merk. Als we in de toekomst steeds meer afscheid nemen van verwarmen op stookolie en gas om op elektriciteit over te schakelen, kan LG meteen aan alle eisen voldoen. Bij residentiële nieuwbouw is de trend al gezet. De elektrificatie speelt eigenlijk helemaal in onze kaarten omdat we dankzij de solarafdeling van LG bij elke HVAC-oplossing een totaaloplossing kunnen uitkienen. Daarom kunnen we gerust zeggen dat we bij LG klaar zijn voor de toekomst”, besluit Kris Sampers.

LG viert Internationale Vrouwendag met LG Air Solution Product Director Min Jung Kim

LG viert Internationale Vrouwendag met LG Air Solution Product Director Min Jung Kim

“LG biedt al haar medewerkers opportuniteiten aan”

Met Min Jung Kim heeft LG een sterke kracht in het bedrijf. Het Koreaanse merk, actief in de elektronicawereld, weet haar positie waar te maken met al haar talrijke en diverse producten. HVAC Air Solution Product Director Benelux Min Jung Kim werkt al 13 jaar bij LG en doorbreekt het taboe omtrent het succes boeken als vrouw in een mannenwereld, zoals bij LG.

In een stijgende lijn naar de top

Min Jung Kim startte haar parcours bij LG in het Management Team, waar ze alles leerde over de technische business en hoe alles in zijn werk gaat bij LG. Daarna werkte ze zich op naar het Sales en Marketing team waar ze zich elke dag bezighoudt met de producten van LG, prijspositionering, promotieplannen en nog veel meer in de Benelux. Vooral de mooie positie van LG op de markt, sprak Kim aan om haar schouders mee onder de multinational te zetten.

De laatste jaren is de concurrentie binnen de HVAC alleen maar toegenomen. Dat triggert Kim nog elke dag om LG verder te doen groeien. Doorheen de jaren deed Kim bijzonder veel kennis op over de HVAC-wereld, puur dankzij de jobopportuniteiten die ze kreeg binnen LG, door bijvoorbeeld trainingen te volgen binnen het bedrijf. Het is duidelijk dat Kim met plezier naar het werk gaat. “De airconditioningwereld is een dynamische wereld”, vertelt ze. “Dat alleen al daagt me enorm uit in mijn job. Er is enorm veel potentieel op deze markt.”

Als vrouw in een mannenwereld

“De HVAC-wereld is een echte mannenwereld”, geeft Kim toe. “Er zijn meer mannen dan vrouwen aanwezig in onze business.” Toch merkt Kim weinig van de stereotiepen. “De afgelopen jaren zijn de vrouwelijke collega’s aan een opmars begonnen. We zijn dus op de goede weg.” Het feit dat ze een vrouw is, heeft haar carrière en weg naar de top, niet per se bemoeilijkt. “Ik denk dat het niet veel te maken heeft met een genderidentiteit, LG geeft iedereen gelijke kansen.”

Ze is dan ook zeer lovend over haar werkgever LG en haar verantwoordelijkheid binnen de Benelux. “LG geeft haar medewerkers veel opportuniteiten. Ik kan aannemen dat sommige vrouwen geregeld iemands perceptie moeten veranderen, precies omdat ze vrouwen zijn, maar door te vechten kom je er wel, al moet ik toegeven dat ik dit nooit zo ervaren heb bij LG.“

Op het zogenaamde ‘Glazen Plafond’, dat de barrières aanduidt die vrouwen tegenhouden in het verkrijgen van topfuncties binnen een bedrijf, botste Kim dus niet, maar ze geeft andere vrouwen die er mogelijk wel mee te maken krijgen een goede raad. “Zo’n dingen hebben tijd nodig. Het belangrijkste is geloven in jezelf. Als je jezelf bent, moet je je geen zorgen meer maken over dat plafond, want dan geraak je daar wel door.” Kim haar ambitie is duidelijk en hangt af van drie punten: “Ik kijk naar wat ik kan doen, zou doen en wil doen. Als die dingen hetzelfde zijn, maakt mij dat gelukkig.”

Een duurzame stap voorwaarts voor een appartementencomplex in Venlo

Een duurzame stap voorwaarts voor een appartementencomplex in Venlo

Aan de Laaghuissingel in Venlo staat een appartementencomplex met 24 wooneenheden waar de bewoners dagelijks met veel plezier thuiskomen in een aangename omgeving.

Toch werd er gebruik gemaakt van een CV-ketel die op gas werd gestookt om ieder appartement van het nodige comfort te voorzien. Reden temeer voor de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het appartementencomplex om de expertise van Dejatech in te schakelen.

 

Antwoord op bestaande uitdagingen

Om de oude CV-ketel te vervangen, heeft Dejatech gekozen om een hybride oplossing in combinatie met de warmtepomp van LG voor te stellen.

Jan Janssen, Managing Director bij Dejatech, licht toe: “De hybride warmtepomp van LG is gecombineerd binnen een systeem waarbij de warmtepomp voorziet in de primaire warmtebehoefte. Mocht deze niet voldoende warmte kunnen leveren, of onvoldoende duurzaam te werk gaan, dan springt onze cv-ketel aan.”

Deze oplossing omvat een combinatie waarmee een antwoord wordt gevormd op de uitdagingen van veel oudere gebouwen. Vanwege de bestaande constructie is het vaak niet mogelijk om volledig over te gaan op een warmtepomp. “Met LG bieden we al een all-electric-oplossing, maar er zijn ook gebouwen waar dat niet goed toepasbaar is”, legt Wilco Henzen, Consulting Sales Manager bij LG, uit. “Dan is deze hybride oplossing uitermate geschikt.”

 

Unieke situatie en installatie

Om de oude CV-ketel op de juiste manier te vervangen, kwam er veel expertise en vakmanschap aan te pas. Ook wist Dejatech dat LG de perfecte oplossing bood voor de uitdaging in Venlo. “Uniek aan deze situatie, en aan de hybride warmtepomp, is de integratie. Het gehele systeem is zowel technisch als qua leidingwerk eenvoudig te installeren. Ook werkt de achterliggende software uiterst intuïtief. Daarmee worden de CO2-reductie en het verbeterde rendement voor de bewoners gegarandeerd”, vertelt Janssen.

 

Weloverwogen besluit

Ook de vereniging van eigenaren kijkt positief terug op het project om hun appartementencomplex te verduurzamen. “We gebruiken minder gas om het hele gebouw warm te houden, ook al gebruiken we wel iets meer elektriciteit”, licht Hans Derix, voorzitter van de VvE toe. “Maar dat is in verhouding een stuk goedkoper en duurzamer. Het scheelt namelijk in het totale gasgebruik waarschijnlijk zelfs 50 procent.”

Volgens de voorzitter van de VvE moet zich dat uiteindelijk vertalen in veel lagere stookkosten voor de bewoners en een vermindering van hun CO2-voetafdruk. Dat kan Janssen zeker beamen: “De prognoses die we hadden op CO2- en rendementsverbetering zijn overtroffen. We zijn er heel enthousiast over en daarmee is dit resultaat gebaseerd op de aanwezige proven technology.”

Chiller of VRF: wat is de beste keuze?

Chiller of VRF: wat is de beste keuze?

Voor een eigenaar of beheerder van een gebouw is het geen gemakkelijke taak om de beste apparatuur te selecteren. Er zijn veel factoren die bepalen welk apparaat de meest energie-efficiënte, kostenefficiënte, effectieve en gemakkelijke keuze is voor de faciliteit en de gebruikers. Aangezien een HVAC-systeem het duurste en meest energieverbruikende facet van een gebouw kan zijn, is het kiezen van de juiste HVAC-oplossing des te belangrijker.

Wanneer het aankomt op commerciële of industriële HVAC-systemen, kunnen we kijken naar de beschikbare opties in 2 hoofdcategorieën: koelsystemen en VRF-systemen. Laten we chiller- en VRF-systemen vergelijken en opsplitsen voor meer verduidelijking.

Het voordeel van de chiller

Chillers, ofwel koelmachines of koelsystemen, maken gebruik van AHU's om de luchtstroom in een faciliteit te regelen. Als we kijken naar de investering die nodig is voor een HVAC-systeem, kunnen de initiële apparatuurkosten voor een koelsysteem iets lager zijn dan voor een VRF. Koelmachines bieden daarnaast hoge COP's die uiteindelijk het meest kostenefficiënt kunnen zijn voor grotere locaties.

Chillers bieden ook meer mogelijkheden om op alternatieve energiebronnen te werken en zijn ideaal voor grootschalige faciliteiten die constante klimaatbeheersing vereisen. Denk bijvoorbeeld aan industriële installaties, energiecentrales of enorme winkelcentra. Bovendien kunnen chillers opties bieden voor een effectiever gebruik van hulpbronnen. Voor regio's waar de elektriciteitsvoorziening inconsistent en duur is, of waar een direct beschikbare bron van gekoeld water beschikbaar is voor koelwatersystemen, kunnen koelmachines de optimale keuze zijn voor een betrouwbare werking en lagere energiekosten.

Het voordeel van VRF

VRF-systemen zijn in veel gevallen veelzijdigere en efficiëntere oplossingen die geschikt zijn voor meer nauwkeurige controle en comfort. Wat het gemak betreft, hebben VRF-systeembuitendelen doorgaans een veel kleinere voetafdruk en hebben ze minder apparatuur nodig dan koelmachines. Dit maakt de installatie handiger en goedkoper.

Daarnaast kunnen VRF-systemen eenvoudig worden geïntegreerd in het BMS van een gebouw voor de meest gedetailleerde en effectieve systeembesturing. Recente VRF-systemen zijn efficiënt. Deze tonen zich het meest effectief op locaties die gezoneerde klimaatregeling met diverse ruimtes en toepassingen vereisen. In gebouwen waar elektriciteit direct beschikbaar en goedkoop is, kunnen de bedrijfskosten voor VRF-systemen zeer concurrerend zijn.

Een gecombineerde inspanning

Het is vaak zo dat een faciliteit de precisie en flexibiliteit van een VRF-oplossing nodig heeft met de compenserende voordelen van een chiller. Een voorbeeld hiervan is het Starfield Hanam-complex in Zuid-Korea. Starfield Hanam is een multiplex winkelcentrum met zeer diverse ruimtes, zoals individuele winkels, warenhuizen, een theater, plaza’s en foodcourts, die elk hun eigen wensen hebben. Daarom zijn LG centrifugaalkoelers, absorptiekoelers en ijs-energieopslagkoelers geïnstalleerd samen met LG's Multi V-oplossing. Op die manier wordt er voldaan aan de klimaatwensen middels een efficiëntere- en kosteneffectievere oplossing.

Het maximale uit een faciliteit halen is een topprioriteit en er zijn veel opties om te overwegen. Of het nu gaat om een ​​reeks koelmachines of een VRF-systeem, zorg ervoor dat je alle opties doorzoekt voordat je de doorslaggevende beslissing neemt. Neem daarvoor gerust contact op met LG Air Solution voor een advies op maat.

Een beginnershandleiding voor koelmachines

Een beginnershandleiding voor koelmachines

Klimaatsystemen spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Deze zogenaamde Heating, Ventilation & Airconditioning (HVAC)-systemen zorgen voor verfrissing in de steeds warmere zomers en voor warmte nu we deze winterdagen voornamelijk thuis werken. We kennen allemaal de airconditioningunits die we in huizen en kantoren zien. Maar koeling en verwarming gebeurt ook op veel grotere schaal, en het is noodzakelijk om het koelproces een stuk kosteneffectiever te maken.

Dit maakt koelmachines ‘chillers’, zo'n belangrijk onderdeel van een HVAC-systeem. Fabrieken, hoge kantoortorens, winkelcentra en andere grote gebouwen genereren veel warmte tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Men moet deze warmte uit het gebouw zien te sluizen om de bezoekers comfortabel te houden en apparatuur veilig te laten werken. Juist nu, in de winter, zouden organisaties zich op chillers voor de volgende zomer moeten oriënteren.

De grondbeginselen van koelmachines

Koelmachines werken net als airco’s voor thuisgebruik. Ze gebruiken koudemiddel om warme- in koude lucht te veranderen. Deze koude lucht circuleert vervolgens door een ruimte, waarbij de airconditioning warmte uit de lucht blijft onttrekken. Deze warmte wordt vervolgens teruggevoerd naar de verdamper, en de condensor stuurt de warmte naar een koeltoren of koelspiraal om de warmte uit het systeem af te voeren. Dit zie je vaak in grote steden, waar plassen water onder airconditioningboxen aan flatgebouwen ontstaan: het is een teken van de airco die zijn werk doet. Deze procedure klinkt misschien eenvoudig, maar deze krachtige machines zijn niet alleen in staat appartementen comfortabel te maken. Ze kunnen ook zeer grote ruimtes koelen, en daarbij veel geld en middelen te besparen.

Soorten koelmachines

Er zijn drie soorten koelmachines: luchtgekoelde en watergekoelde chillers, vernoemd naar het gebruikte condensortype, en absorptiekoelers. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze eerste twee? De condensor in een luchtgekoelde chiller wordt gekoeld door de omgevingslucht. Deze systemen zijn ideaal voor faciliteiten met infrastructuur- en omgevingsbeperkingen, of op locaties waar de toegang tot water beperkt is. Ze worden ook meestal buiten geïnstalleerd omdat ze toegang tot de lucht uit de omgeving nodig hebben.

Watergekoelde chillers zijn meestal veel groter dan luchtgekoelde varianten, en hun condensors zijn verbonden met een watertoren voor koeling. Ze zijn ook voordeliger op locaties die constant intensief gekoeld moeten worden. Een watergekoelde koelmachine kan ongeacht de omgevingstemperatuur enorme koude leveren, aangezien de temperatuur in de watertoren wordt geregeld en niet wordt beïnvloed door de buitenomgeving.

Er is nog een ander type: de absorptiekoeler. Absorptiewaterkoelers maken gebruik van de absorptiekoelcyclus en hebben (in tegenstelling tot de andere twee) geen mechanische compressor die betrokken is bij deze koelcyclus. Absorptiekoelers gebruiken afvalwarmte van andere apparatuur en processen om water te koelen en voor koeling te zorgen. Omdat er geen compressor bij betrokken is, kunnen deze koelmachines kostenefficiënter én met minder geluidsemissies werken.

De juiste keuze maken bij het selecteren van een koelmachine

Elk type systeem komt met zijn eigen voor- en nadelen. Maar hoe bepaal je als consument of organisatie dan welke chiller het beste is voor een specifieke locatie?

1. De eerste stap is het bepalen van de warmtebelasting van de faciliteit. Die bepaalt het vermogen dat de koelmachine nodig heeft om aan de koudebehoefte te voldoen. Een machine die niet genoeg capaciteit heeft krijgt de ruimte niet koel, terwijl een te krachtige machine onnodige kosten met zich meebrengt.

2. Vervolgens moet je kijken naar de gewenste temperatuur, het benodigde debiet en welk type koudemiddel het systeem moet gebruiken.

3. Nadat deze factoren zijn bepaald, kijk je naar de installatieomgeving zelf. Moet de koelmachine binnen of buiten worden geïnstalleerd? Houd rekening met de prestaties van elk koelmachinemodel op basis van de capaciteit om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de minimale toevoertemperatuur, bijvoorbeeld van gekoeld water.

4. Vervolgens kijk je naar de algehele prestatie van de koelmachinepomp om er zeker van te zijn dat deze aan de vereisten voldoet, zoals de juiste druk om de benodigde luchtstroom te kunnen leveren.

Een LG-koelmachine voor elke klant

Om aan de uiteenlopende behoeften van klanten te voldoen, biedt LG verschillende soorten koelmachines, namelijk centrifugaalkoelers, schroefkoelers, scrollkoelers en absorptiekoelers.

Centrifugaalkoeler

LG’s centrifugaalkoelers met een tweetraps compressiecyclus leveren verbeterde efficiëntie en lagere bedrijfskosten in vergelijking met enkeltraps compressiekoelmachines. Deze zijn ook verkrijgbaar in olievrije modellen en kunnen worden geïnstalleerd met een modulaire structuur voor meer vrijheid bij de installatie.

Watergekoelde schroefkoeler

Watergekoelde schroefkoelers van LG hebben een zeer efficiënte belastingverdamper en optimaal olieterugwinningssysteem voor een betrouwbare werking.

Luchtgekoelde schroefkoeler

De luchtgekoelde schroefkoelers van LG zijn uitgerust met corrosiebestendige warmtewisselaars, efficiënte condensors en brede lamellen voor een betere warmteoverdracht.

Luchtgekoelde inverter-scrollkoeler

LG’s luchtgekoelde inverter-scrollkoelers heeft een Twin All Inverter-compressor met dampinjectie die zorgt voor een grotere werkingssnelheid en een geoptimaliseerde koudemiddelstroom bij lage omgevingstemperaturen.

Absorptiekoeler

Absorptiekoelers van LG gebruiken water als koudemiddel voor een milieuvriendelijker en efficiënter systeem. Absorptiekoelers van LG zijn ook verkrijgbaar in oplossingen voor heet water, stoom en meerdere warmtebronnen.

Iedere klant heeft unieke behoeften en er is altijd een koelmachine die aan deze behoeften kan voldoen. Een beter begrip van de verschillende typen chillers helpt bij het besluitvormingsproces en zorgt ervoor dat gebruikers de juiste koelmachine kunnen selecteren. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. 

LG Therma V – Voor nieuwbouw en renovatie

LG Therma V – Voor nieuwbouw en renovatie

Met de Therma V lucht-water warmtepompen op R32 levert LG een reeks oplossingen voor zowel nieuwbouw als renovatie. De warmtepompen onderscheiden zich door een hoge energie-efficiëntie, hun betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijk concept. Dankzij een verstandig ontwerp zijn ze bovendien eenvoudig te installeren en te onderhouden.

De Therma V lucht-water warmtepomp van LG is een zeer energiezuinige oplossing voor de verwarming en warmwatervoorziening van uw woningen. “Uit de brede range kan de installateur het geschikte model selecteren voor zijn residentieel nieuwbouw- of renovatieproject, waarbij de grotere modellen ook kunnen gebruikt worden in groot-residentiële en commerciële toepassingen.” vertelt Pieter Van Der Poorten, sales manager HVAC bij LG.

Op deze pomp van LG kunnen verschillende afgiftesystemen worden aangesloten, van vloerverwarming over wand- en plafondunits tot klassieke radiatoren.

“Bijzonder interessant voor ontwerp en plaatsing, is dat de verbindingen tussen het monoblok buitentoestel of de range hydrosplits en afgiftesysteem uitsluitend hydraulisch zijn. Een hydrosplit is als het ware een monoblok die opgesplitst is in een binnen- en buitenunit waar het medium tussen binnen- en buitenunits water blijft. Bij de plaatsing is er dus geen enkele koeltechnische handeling nodig.”

Een bijkomend voordeel van dit LG-ontwerp is dat er zeer weinig koudemiddel gebruikt wordt. Dat is dan weer goed voor de CO2 equivalentberekening en voor de kostprijs.

De renovatiemarkt blijft de komende jaren zeer belangrijk. Particulieren kiezen massaal voor energiezuinige en duurzame oplossingen, waarbij het steeds belangrijker wordt om los te komen van fossiele brandstoffen. Maar moet de particulier daarom ook zijn bestaande verwarmingsinstallatie – die doorheen de jaren correct werd onderhouden en nog geen uitwendige tekenen van slijtage vertoont – zomaar wegsmijten? Pieter Van Der Poorten:

“Het is een vraag die de installateur regelmatig krijgt, en waarop we met de Therma V een praktisch en betaalbaar antwoord hebben. Sluit de Therma V aan op de bestaande verwarmingsinstallatie om de energie-effici mingsvermogen te optimaliseren. Gebruik de bestaande installatie voor die zeldzame piekmomenten, en laat de rest van het jaar maar aan de warmtepomp over. Wil de eindklant dit niet, dan kan de LG Therma V lucht-water warmtepomp de plaats innemen van de ketel.”

Integrated Water Tank (IWT)

In split en hydrosplit is er een IWT- versie beschikbaar, met een geïntegreerde watertank van 200 liter. Pieter Van Der Poorten noemt het een alles-in-een oplossing voor verwarming, koeling en sanitair warm water.

Volgens Van Der Poorten wordt ook de warmwatertank binnenshuis eenvoudig gecombineerd met de buitenunit. “De installateur kan optioneel een standaard buffertank van 40 liter voor ruimteverwarming installeren, indien er te weinig systeeminhoud zou zijn. De tank past naadloos in de behuizing en komt aan de achterkant van de IWT-unit.”

De THERMA V IWT is uitgerust met de R1 compressor van LG en kan worden gekoppeld aan de gekende LG ThinQ-app. Net zoals bij de andere warmtepompen, kunnen gebruikers ook dit LG-product vanop afstand monitoren en bedienen.

“Ook hebben gebruikers toegang tot de meest relevante functies die beschikbaar zijn op de THERMA V-controller, zoals de gewenste temperaturen. Een bijkomend voordeel is de gebruiksvriendelijke navigatie en bediening via de standaard III-afstandsbediening met LCD-kleurenscherm en een intuïtieve interface.” eindigt Pieter Van Der Poorten.

Blijf de kou een stapje voor en maak je HVAC-systeem winterklaar

Blijf de kou een stapje voor en maak je HVAC-systeem winterklaar

Nu de bladeren volop van de bomen vallen en de herfst ons van de zomerse hitte verlost, moeten onze verwarmingssystemen weer in actie komen. Maar voordat je de thermostaat hoger zet, kun je het best een paar stappen doorlopen om er zeker van te zijn dat je HVAC-systeem soepel draait en je de hele winter warm houdt. Een goed begin is maar de helft, en voor HVAC-systemen is dat nog net iets belangrijker. We delen daarom graag een aantal tips om je verwarmingssysteem klaar te maken voor het winterse seizoen.

Filters voor frisheid en verhoogde efficiëntie

Filters zijn een essentieel onderdeel van elk HVAC-systeem. De filters op regelmatige basis vervangen of reinigen, is belangrijk om de lucht zuiver te houden. Stof en allergenen stapelen zich op in filters, en wanneer deze verstopt raken, daalt de kwaliteit van de lucht die uit het toestel blaast. Verstopte filters hebben ook een negatieve impact op de efficiëntie van een HVAC-systeem. Maak daarom filters schoon of vervang deze om het warmer te hebben, gezonde lucht in te ademen en je verwarming op volle sterkte te laten draaien, de hele winter lang.

Stel de thermostaat goed af

Wanneer jouw thermostaat niet nauwkeurig werkt, kan ook je HVAC-systeem niet werken zoals het hoort. Test daarom je thermostaat vóór het koude weer toeslaat. Zo blijf je de lage buitentemperaturen een stapje voor en hoef je niet meer dringend bij te sturen als het écht afkoelt. Je kan de thermostaat testen door een bepaalde temperatuur in te stellen en met een externe thermometer na te gaan of je thermostaat nog accuraat werkt. Als dat niet het geval is, kan deze aan een upgrade toe zijn.

Vergeet de luchtkanalen en ventilatieopeningen niet

Bij een HVAC-systeem met luchtkanalen worden de kanalen vaak niet nagegaan of gereinigd. Net als bij de filters, verminderen vuile of verstopte luchtkanalen ook de efficiëntie en de luchtkwaliteit van het systeem. Een grondige inspectie van de luchtkanalen en ventilatieopeningen voordat de verwarming weer dagelijks wordt aangezet, zorgt ervoor dat je een hele winter er comfortabel bijzit.

Isolatie in plaats van frustratie

Efficiënte isolatie rond luchtkanalen en koudemiddelleidingen is een eenvoudige manier om je te verzekeren van een optimaal HVAC-systeem. Zonder goede isolatie ontsnapt er veel warmte via luchtkanalen en leidingen. Daardoor zal je een hogere temperatuur moeten instellen om het warm te hebben wanneer het buiten kouder wordt.

De koudere temperaturen en weersomstandigheden moeten je geen zorgen opleveren. Blijf daarom de situatie altijd de baas door je verwarmingssysteem te controleren voordat de winter in het land is. Op die manier vermijd je plotseling ingrijpen als de temperatuur het vriespunt nadert. Met deze eenvoudige tips kun je het verschil maken én heb je het de hele winter behaaglijk warm in huis.

 

 

 

Product in de spotlight: LG Therma V Monobloc S

Product in de spotlight: LG Therma V Monobloc S

De LG Therma V Monobloc S zorgt voor geruisloze warmte deze winter. De S staat namelijk voor ‘silent’ of stil. De warme fleece dekentjes of extra dikke truien zijn verleden tijd, allemaal dankzij de all-in-one warmtepomp. Ondanks dat het buiten koud is blijft het binnen altijd aangenaam warm, zonder dat dit ten koste gaat van het milieu. De LG Therma V Monobloc S gebruikt voor driekwart de buitenlucht als groene energiebron en heeft dan ook het energielabel A+++.

Het energieverbruik daalt aanzienlijk in vergelijking met een conventionele gas-, stookolieketel of elektrisch verwarmingssysteem. Dit met behulp van LG’s innovatieve Inverter-technologie. Het toestel maakt voor 75 procent gebruik van herbruikbare energie uit de buitenlucht. Dat is naast de muisstille werking, en gezien de recente stijgingen van de energietarieven, zonder meer één van de grootste pluspunten van de LG Therma V Monobloc S.

Milieuvriendelijk koudemiddel

Naast het zuinige verbruik, ontlast de LG Therma V Monobloc S het milieu ook door gebruik te maken van R32 koudemiddel. Niet alleen heeft dit koudemiddel een laag GWP (Global Warming Potential) maar de nieuwe Therma V Monobloc S vereist bovendien 20% minder koudemiddel om dezelfde prestaties te leveren. Dit maakt de Monobloc S een nóg groenere keuze. 

Het buitendeel is enkel via waterleidingen op bestaande installaties aan te sluiten en kan uiteraard ook aan zonnepanelen gekoppeld worden. Dankzij de eenvoudige installatie zijn onderhoud en reparaties kinderspel. De installatie wordt geregeld met een stijlvolle thermostaat die in elk interieur past. Een praktische en elegante keuze dus, zowel voor installateurs als eindgebruikers.

Betrouwbaar, ook bij -25°C

Zodra de LG Therma V Monobloc S geïnstalleerd is, zorgt het toestel voor een aangename warmte in de kille wintermaanden. Pas bij een buitentemperatuur lager dan -15°C treedt er wat capaciteitsverlies op, maar zelfs bij temperaturen tot -25°C blijft het toestel een waardige vervanger voor de CV-ketel. Als de temperaturen in de zomer flink stijgen, kan ook de nodige koeling worden ingeschakeld. Het warme water dat het toestel aanlevert, kan zonder extra elektrische toepassingen opgewarmd worden tot 65°C.

Naast sterke, zuinige prestaties en een verlaagde impact op het milieu is de LG Therma V Monobloc S ook erg gebruiksvriendelijk. Met de eenvoudig te bedienen thermostaat kunnen zowel de verwarming als koeling op afstand bediend worden met WiFi. Daarvoor volstaat het downloaden van de LG ThinQ-app. Met de app kunnen nagenoeg alle functies bestuurd worden en het verbruik worden gemonitord. “Bovendien werkt het buitendeel nagenoeg geruisloos”, zegt Jeroen Bustin, Business Developer Heating bij LG Air Solution. “Met amper 35dB(A) op een afstand van 5 meter is er van geluidshinder, ook voor de buren, geen sprake. Met de Low Noise Mode kan dit zelfs zakken tot 32dB(A) voor de kleinste unit. Het is het handelsmerk van de nieuwe LG Therma V Monobloc S. De lage verbruikskosten en de groene impact maken het zonder meer één van de beste toekomstgerichte keuzes, zowel voor nieuwbouw als renovatie.”

Product in de spotlight: LG Therma V Integrated Water Tank

Product in de spotlight: LG Therma V Integrated Water Tank

De LG Therma V Integrated Water Tank (IWT) past volledig in het rijtje all-in-one-oplossingen. Dit klimaatsysteem mét geïntegreerde boiler kan een huis of appartement voorzien van aangename warmte in koude maanden, frisse verkoeling tijdens de zomer en warm water voor in de badkamer en keuken. De installatie is bovendien erg eenvoudig omdat er, naast het binnendeel, slechts één buitendeel nodig is. Dit vermindert het aantal leidingen aanzienlijk. Dat maakt het geheel dan ook geschikt voor zowel nieuwbouw als de renovatiemarkt.

Het strakke design verraadt het misschien niet, maar de LG Therma V Integrated Water Tank is een totaaloplossing voor elk huishouden. Het toestel zorgt zowel voor verwarmen, koelen als warm water (tot 65°C). Het levert uitstekende prestaties en komt in drie uitvoeringen met vermogens van 5, 7 en 9 kW. De geïntegreerde boiler kan tot 200 liter water opslaan, wat overeenkomt met het gemiddelde gebruik van een gezin van 4 personen per dag. Uitbreiden met een buffertank (40 L) voor verwarming en een expansievat (8 L) voor sanitair warm water is eenvoudig. Dit vergroot de mogelijkheden en neemt bovendien geen extra ruimte in omdat ze ook in het binnendeel geïntegreerd worden.

Praktische totaaloplossing voor nieuwbouw én renovatie

Het toestel is amper 607 mm bij 725 mm groot en heeft een hoogte van 1850 mm. Daardoor kan het binnendeel zonder veel ruimteverlies een plekje krijgen in bijvoorbeeld kelders, bergingen, wasruimtes of badkamers van huizen en appartementen. Zowel tijdens nieuwbouw als tijdens renovatie. Alle leidingen zitten aan de bovenkant en het onderhoud kan probleemloos langs de voorkant gebeuren. Daardoor is er geen vrije ruimte aan de zijkanten van het toestel benodigd. Het kan dus perfect in een kastensysteem of een hoek van een ruimte worden ingebouwd. De nagenoeg geruisloze werking zorgt ervoor dat storende geluiden in binnenruimtes worden verminderd.

De LG Therma V IWT is, naast de praktische installatiemogelijkheden en sterke prestaties, ook enorm energiezuinig. Het toestel kreeg het A+++-energielabel dankzij de innovatieve R1 Compressor – een technologisch hoogstandje. Met behulp van een verbeterde kantelbeweging van de scroll draait de compressor efficiënt en betrouwbaar met een groot bereik, ook bij buitentemperaturen tot -25 °C. De LG Therma V IWT werkt daarnaast met het koudemiddel R32. Dit heeft een laag GWP en is daardoor beter voor het milieu en onze toekomst.

Stijlvolle bediening met touchscreen

De RS3-luxebediening met 4,3 inch LCD-scherm maakt het toestel erg eenvoudig en intuïtief te bedienen. Dankzij de wifi-module kan de LG Therma V IWT ook extern worden beheerd via de LG ThinQ-app. Dat maakt het mogelijk om binnenshuis al een aangename temperatuur te realiseren voordat je in huis bent. Ook is het mogelijk om de omstandigheden in huis op elk moment te monitoren, bijvoorbeeld vanuit het buitenland.

“De eenvoudige installatie van de LG Therma V IWT is één van de grote pluspunten van dit veelzijdige toestel”, zegt Jeroen Bustin, Business Developer Heating bij LG Air Solution. “Door de makkelijke aansluitingen met slechts een aantal leidingen, is het ook snel te plaatsen bij renovaties. De Therma V IWT is ook een duurzame optie vanwege de energiezuinige werking en het milieuvriendelijke koudemiddel R32. Het energieverbruik kunnen de gebruikers dankzij de LG ThinQ-app altijd en van overal in de gaten houden. Die veelzijdigheid maakt deze warmtepomp tot een echte all-in-one-oplossing.”

Vlaams klimaatplan maakt warmtepomp relevanter dan ooit

Vlaams klimaatplan maakt warmtepomp relevanter dan ooit

De investering meer dan waard

Het Vlaamse klimaatplan zet de deur open voor meer gezinnen om met een warmtepomp te gaan verwarmen. De moderne verwarmingssystemen begonnen de voorbije jaren al aan een opmars en die zal zich in de toekomst alleen maar verderzetten. Maar wat zijn nu precies de pro’s en contra’s van zo’n warmtepomp?

De Vlaamse regering wil de CO2-uitstoot in Vlaanderen tegen 2030 met minstens 40 procent in vergelijking met 2005. Daarom riep ze haar klimaatplan in het leven. Dat ijvert niet alleen voor meer elektrische wagens, maar wil ook de manier waarop we verwarmen veranderen. Concreet zal het vanaf 2023 opgelegd worden om in nieuwbouwwoningen te opteren voor hybride verwarmingssystemen die zowel met gas als elektriciteit werken. Vanaf 2026 zijn aardgasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen niet meer toegelaten. “De Vlaamse regering gaat op die manier het plaatsen van warmtepompen stimuleren”, zegt Pieter Van Der Poorten, Sales Manager Belux bij LG. “We gaan langzaam maar zeker afscheid nemen van fossiele brandstoffen voor verwarmingsinstallaties. Een duurzame beslissing, die zeker zinvol is. Er zijn al een tijdje groenere alternatieven op de markt zoals warmtepompen.”

In januari van 2020 verwarmde 9 procent van de Vlaamse gezinnen met een warmtepomp. Dat lijkt misschien niet uitzonderlijk veel, maar het aantal verdubbelde wel in slechts enkele jaren tijd. In het voorjaar van 2020 raakte bekend dat op dat moment in 1 op 5 nieuwbouwwoningen voor een warmtepomp gekozen werd. Ook bij renovaties stijgt het aantal personen dat voor de warmtepomp gaat exponentieel. Waarom is zo’n warmtepomp dan interessant?

Monobloc of Split?

Een warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en onttrekt warmte uit de buitenlucht, vandaar het hoge rendement. Er zijn twee types warmtepompen op de markt. In een Monobloc-systeem zijn alle koeltechnische componenten al aangesloten en die bevinden zich in de buitenunit. Bij een Split-systeem is de installatie verdeeld over een buiten- én een binnenunit, dat vraagt dan ook ander leidingwerk. Bij een Monobloc is het in de winter uitkijken voor vorst, al gebeurt het hoogst zelden dat de leidingen bevriezen. Zowel het pompalgoritme als de vorstbeveiliging ruimen dit risico uit de weg. “Beide systemen hebben hun voordelen”, zegt Pieter Van Der Poorten. “Het hangt van de installateur en van het project af wat er best gekozen wordt. Renovatie of nieuwbouw, beschikbare plaats of leidinglengte kunnen allemaal factoren zijn die de keuze bepalen. Een Monobloc Hydrosplit is nog een derde optie die beide werelden combineert, hier heb je zowel een binnen- als buitendeel maar is het medium tussen binnen- en buitenunit water. Een koeltechnieker met een koeltechnisch certificaat is sneller geneigd om een Split-systeem te plaatsen. Een verwarmingsinstallateur die niet over zo’n certificering beschikt, mag enkel een Monobloc of Hydrosplit plaatsen”, zegt Pieter Van Der Poorten.

Terugverdientermijn van 10 jaar

Het verschil in werking is één ding, het prijskaartje is een ander aspect. “Een warmtepomp is een vorm van investeren in de toekomst, in een beter leefmilieu”, zegt Pieter Van der Poorten. “Volgens de meeste berekeningen ligt de verbruikskost zo’n 25 procent lager dan bij een conventionele verwarming. Er is geen noemenswaardig prijsverschil tussen een Split-uitvoering en Monobloc/hysdrosplit. Uiteraard verdient een warmtepomp zich door haar uitstekend rendement op termijn terug. Aan de huidige energieprijzen gemiddeld binnen een tiental jaar, maar gezien die prijzen enkel in stijgende lijn gaan, zal die termijn mogelijk nog inkorten. Bovendien kan het installeren van een warmtepomp bij nieuwbouw samen gaan met een vrijstelling van 100% op het Kadastraal Inkomen en dat gedurende 5 jaar, wat ook heel wat geld uitspaart. De warmtepomp zal ook een belangrijke rol gaan spelen in de renovatieplicht van bestaande woningen met een EPC met E of F label.  Aan een warmtepomp kunnen uiteraard ook zonnepanelen en een thuisbatterij gekoppeld worden. In dat geval gaat een warmtepomp zich niet alleen nog sneller terugverdienen, maar is de impact op het milieu ook verwaarloosbaar.”

Een bijkomend voordeel is dat een warmtepomp tijdens de zomer ook kan koelen, bijvoorbeeld via vloerverwarming. Als er ook ventiloconvectoren aan het systeem worden gekoppeld, kan die koeling zelfs de opbrengst van airco benaderen. Op vlak van bediening en gebruiksvriendelijkheid staan de warmtepompen ook een stuk verder dan de meeste conventionele installaties. “LG-warmtepompen kunnen gekoppeld worden aan de LG ThinQ-app. Daarmee kunnen ze vanop afstand bediend worden. Zo hoeven gebruikers dus niet langer te wachten tot ze thuis zijn vooraleer ze de verwarming of airco activeren. De mogelijkheden hiervan reiken zelfs nog een heel eind verder naar witgoedtoepassingen, TV en zo meer”, besluit Pieter Van Der Poorten.

Extra tools voor de gereedschapskist van een LG-installateur

Extra tools voor de gereedschapskist van een LG-installateur

Zoveel mensen, zoveel wensen, luidt het gezegde. Dat geldt ook voor installateurs. Hoewel ze in dezelfde branche werkzaam zijn en vaak met dezelfde producten werken, ziet hun gereedschapskist er altijd verschillend uit. Zoveel installateurs, evenveel voorkeuren qua gereedschap en technieken.

In de gereedschapskist van de LG-installateur zijn er een aantal extra tools die, ongeacht persoonlijke voorkeuren, cruciaal zijn voor de meeste installaties en/of reparaties. Daarom zetten we in dit artikel drie soorten ‘gereedschap’ op een rij die elke LG-installateur eigenlijk hoort toe te voegen aan zijn of haar gereedschapskist.

 1. De LG Service App

Doet er zich een technische vraag of storing voor tijdens de installatie van een klimaatsysteem? LG heeft voor de Benelux een app ontwikkeld met daarin alle benodigde informatie: een online kennisbank. Waar er vroeger vaak meerdere handleidingen nodig waren, zijn alle details nu vingervlug terug te vinden op het scherm van een smartphone. Eenvoudig de storingscode invoeren en de oplossing komt zo tevoorschijn. En met één druk op de knop hebben ze vervolgens de supportafdeling aan de lijn.

De app is offline te gebruiken zodat eventuele internetstoringen of slecht bereik geen invloed hebben. Dat bespaart niet alleen de installateur, maar ook de klant heel wat tijd. Dankzij de koudemiddel calculator kan de LG Service App zelfs berekenen hoeveel koudemiddel er bijgevuld moet worden. Vul simpelweg de leidinglengte in en de app doet de rest.

 1. LGMV

Real-time inzicht in wat er daadwerkelijk gebeurt met een klimaatsysteem, is erg prettig. Dat maakt het eenvoudiger om storingen op te sporen en eventuele herhalingen te voorkomen. Daarom is LGMV ontwikkeld. Dit is een monitoringprogramma dat met behulp van sensoren en LGMV Mobile actuele systeemwaardes weergeeft. Het geeft als het ware een venster op het systeem. Alle verzamelde informatie is vervolgens in te kijken via de LGMV Mobile App en de LGMV Notebook.

Sommige storingen zijn lastig te vinden. Vooral als ze zich op een willekeurig tijdstip of in een willekeurige situatie voordoen. Met de Data Saving Module (DSM) kunnen deze storingen toch worden achterhaald. Deze module wordt in het buitendeel geplaatst en slaat 24/7 dataverkeer op. Deze data is na opslag door middel van LGMV Notebook uit te lezen alsof je een ‘real-time’ monitoring uitvoert. De data zijn ook te raadplegen als Excel-bestand. In LGMV Notebook is kunnen ze zelfs doorgespoeld worden om tijd uit te sparen.

 1. De LG Academy

Het is voor installateurs enorm belangrijk om hun kennis op peil te houden. Zeker nu de ontwikkelingen in de installatiebranche – mede aangedreven door de energietransitie – elkaar in snel tempo opvolgen. Via de LG Academy krijgen ze de mogelijkheid om alles te weten te komen over de LG HVAC-producten: van RAC tot VRF en van de centrale regeling tot gebouwbeheersystemen en hun protocollen. Expertkennis dus die ze later kunnen toevoegen aan de eigen gereedschapskit.

Vanuit de LG Academy in Amstelveen verzorgt LG Air Solutions verschillende trainingen. Die worden gegeven voor installateurs op de speciaal daarvoor ingerichte academie. Bijvoorbeeld over het volledig installeren en beheren van klimaatsystemen of het leren kennen van een nieuwe reeks aan producten. Door het volgen van de gerichte trainingen zijn ze binnen de kortste keren weer up-to-date en klaar voor de toekomst.

“Iedere gereedschapskist ziet er weer anders uit”, vertelt Martin Pennings, Service Manager bij LG Air Solution. “Met de bovenstaande toevoegingen zijn installateurs nóg beter uitgerust om hun vak uit te oefenen.”

Product in de kijker: LG Round Cassette

Product in de kijker: LG Round Cassette

Het plafond speelt een cruciale rol in de uitstraling van een interieur. Interieurarchitecten hechten dan ook veel belang aan het uitkiezen van de juiste plafondcassette voor het klimaatsysteem. Zo'n aan het plafond gemonteerde cassette kan het interieur maken of kraken. De LG Round Cassette, winnaar van de Red Dot Design Award 2019, draagt dankzij haar geavanceerd ontwerp bij aan het verfijnen van elk interieur.

Praktisch, premium design

Optimale prestaties en een strak design. Dat zijn exact de twee elementen die LG samenbrengt in de LG Round Cassette. Deze ronde cassette-unit creëert in iedere ruimte een aangenaam binnenklimaat met een compacte unit – zelfs bij zichtbare of extra hoge plafonds. De LG Round Cassette biedt zo ook unieke voordelen voor cafés, restaurants, luxe warenhuizen en hotels met trendy interieurs. Alleen blijft het uiteraard niet alleen bij een premium look-and-feel.

Anders dan traditionele binnenunits die via 3 afzonderlijke luchtuitlaten de geklimatiseerde lucht in 3 richtingen verspreiden, zorgt de LG Round Cassette met minder aansluitingen en een cirkelvormige ventilatieopening voor een uitgebalanceerde luchtstroom zonder blinde vlekken. Met de Crystal Vanes is het ook mogelijk om een 6-staps precisieregeling toe te passen waarmee koele of warme lucht naar wens wordt verdeeld. Daarnaast heeft LG uitgebreide luchtkamertests gedaan. Die erin resulteerden dat de ronde en nauwkeurige luchtstroomregeling 30% sneller koelt in vergelijking met andere ronde cassettes op de markt.

Sterke prestaties zonder geluidshinder

Door de hoogte van het product te verkleinen tot slechts 33 cm, maximaliseert de LG Round Cassette de openheid van een ruimte na installatie. Bovendien bevinden de afvoerpijp en de koelpijp zich samen op één plaats in de unit om de blootstelling van pijpen en componenten te minimaliseren. Ophanghoezen geven een nog meer verfijnde esthetiek aan de installatie. Zelfs met al deze uitzonderlijke kenmerken en uitstekende prestaties blijft het geluidsniveau van de LG Round Cassette beperkt tot slechts 39 dB.

Naast een focus op design, verhoogt deze ronde cassette-unit ook het gemak voor installateurs. Doordat de afvoerpijp en de koelpijp op één plaats zijn gebundeld, verloopt de installatie eenvoudiger en kost deze beduidend minder tijd. Installateurs hoeven geen oncomfortabele posities meer aan te nemen tijdens de installatie omdat de voedingskabel vanaf de zijkant kan worden aangesloten.

 

De LG Round Cassette presteert op alle fronten perfect en maakt de cirkel rond. Daardoor kunnen zowel eigenaars, eindgebruikers, ontwerpers, ondernemers als installateurs met gemak vertrouwen op de innovaties van LG. De betrouwbare efficiëntie, in combinatie met de flexibele ontwerpelementen en optimale prestaties, maken ieder binnenklimaat comfortabel met een verfijnde en karaktervolle uitstraling.

Blijf de winter een stapje voor door je HVAC-systeem erop voor te bereiden

Blijf de winter een stapje voor door je HVAC-systeem erop voor te bereiden

Nu de bladeren volop van de bomen vallen en de herfst ons van de zomerse hitte verloste, zal het snel de beurt zijn aan onze verwarmingssystemen om weer in actie te komen. Vooraleer je de thermostaat opdrijft, doorloop je best nog een aantal stappen om zeker te zijn dat je HVAC-systeem soepel draait en je de hele winter warm houdt. Het is altijd goed om voorbereid te zijn en voor HVAC-systemen is dat nog net iets belangrijker. We lijsten graag een aantal tips op om je verwarmingssysteem klaar te maken voor het koudste seizoen.

Propere filters zijn beter voor de prestaties van je verwarming én voor je gezondheid

Filters zorgen voor frisheid en verhoogde efficiëntie

Filters zijn een essentieel onderdeel van elk HVAC-systeem en ze op regelmatige basis vervangen of reinigen, is belangrijk om de lucht zuiver te houden. Stof en allergenen stapelen zich op in filters en als ze verstopt zijn, daalt de kwaliteit van de lucht die uit het toestel automatisch. Verstopte filters hebben ook een negatieve impact op de efficiëntie van een HVAC-systeem. Maak daarom filters proper of vervang ze om het warmer te hebben, gezonde lucht in te ademen en je verwarming op volle kracht te laten lopen, de hele winter lang.

De thermostaat is cruciaal voor de prestaties van een HVAC-verwarming

Stel uw thermostaat goed af

Als je thermostaat niet nauwkeurig werkt, kan ook je HVAC-systeem niet draaien zoals het hoort. Test daarom je thermostaat vóor het koude weer toeslaat. Zo blijf je de lage buitentemperaturen een stapje voor en hoef je niet meer dringend bij te sturen eens het echt gaat afkoelen. Je kan de thermostaat testen door een bepaalde temperatuur in te stellen en met een externe thermometer na te gaan of je thermostaat nog accuraat werkt. Als dat niet het geval is, kan hij aan een upgrade toe zijn.

Zuivere en vrijgemaakte luchtkanalen verbeteren de luchtkwaliteit en de efficiëntie

Vergeet de luchtkanalen en ventilatieopeningen niet

Bij een HVAC-systeem met luchtkanalen, worden deze vaak niet nagegaan of gereinigd. Net als bij de filters verminderen vuile of verstopte luchtkanalen ook de efficiëntie en de luchtkwaliteit van het systeem. Een grondige inspectie van de luchtkanalen en ventilatieopeningen vooraleer de verwarming weer dagelijks wordt opgezet, zorgt ervoor dat je een hele winter lang op beide oren kan slapen.

Isolatie van leidingen en buizen verbetert de efficiëntie van een HVAC-systeem

Isolatie in plaats van frustratie

Efficiënte isolatie rond luchtkanalen en koelmiddelleidingen is een eenvoudige manier om je te verzekeren van een performant HVAC-systeem. Zonder goede isolatie ontsnapt er veel warmte via luchtkanalen en leidingen. Daardoor zal je een hogere temperatuur moeten instellen om het effectief warm te hebben als het buiten echt koud wordt.

De koudere weersomstandigheden mogen je geen kopzorgen opleveren. Blijf daarom de situatie altijd de baas door je verwarmingssysteem te controleren vooraleer de winter in het land is. Zo vermijd je dat je dringend moet ingrijpen als het echt koud wordt. Met al deze eenvoudige tips kan je het verschil maken en hou je het de hele winter lang warm in huis.

Product in de kijker: LG Multi V M

Product in de kijker: LG Multi V M

Flexibele installatie, geruisloos en optimale prestaties

Bij het kiezen van het juiste VRF-systeem spelen talloze factoren een rol. Als naast het creëren van een aangenaam klimaat, ook flexibiliteit en esthetiek belangrijke criteria zijn, dan heeft de LG Multi V M zonder meer een streepje voor. Dit VRF-systeem biedt de nodige flexibiliteit op vlak van installatie en past in iedere ruimte zonder de uitstraling ervan aan te tasten. Het zeer efficiënte systeem bespaart daarnaast met behulp van de split-units zowel energie als ruimte.

De laatste ‘M’ van Multi V M staat voor ‘modular’, oftewel modulair. De buitenunit van het VRF-systeem is opgesplitst in een individuele compressor en warmtewisselaar. Daardoor kan de compressor binnenshuis geplaatst worden en bevindt de warmtewisselaar zich op een andere locatie aan de buitenkant. Als gevolg daarvan neemt de installatie veel minder oppervlakte in en kan de plaatsing keurig in bijvoorbeeld minder zichtbare hoeken.

Meer vrijheid van toepassing

Een extra wandconstructie of bevestiging aan het plafond is niet meer nodig dankzij de verbeterde toepassingsmogelijkheden. Het systeem is bijna overal te plaatsen met afzonderlijke elementen. Dit maakt tegelijkertijd het vervangen van de compressor eenvoudiger, waardoor service en onderhoud gemakkelijker worden. Bovendien zorgen de gesplitste modules voor een stillere werking in vergelijking met een geïntegreerd type VRF.

Er kunnen tot maximaal 10 binnenunits op de LG Multi V M worden aangesloten die afzonderlijk van elkaar werken. De compressormodule en de warmtewisselaarmodule kunnen tot maar liefst 30 meter van mekaar geplaatst worden. De maximale afstand tussen de binnenunits en de compressormodule reikt zelfs nog iets verder tot 70 meter. De gesplitste modules faciliteren met andere woorden talloze flexibele installatiemogelijkheden.

Stille werking, hoge efficiëntie

Dankzij de geoptimaliseerde efficiëntie werkt de LG Multi V M erg zuinig. Een belangrijk aspect voor de wereld om ons heen. De innovatieve LG R1-compressor speelt hier een belangrijke rol in. Deze compressor werkt met verschillende snelheden om de optimale temperatuur- en luchtvochtigheidsregeling te realiseren. Het lage gewicht en de continue stabiliteit, zorgt voor verbeterde resultaten in iedere ruimte.

Daarnaast hebben de units een nóg stillere werking wat de opties voor het installeren ervan alleen maar vergroot. Met een geluidsniveau van rond de 45 dB gaat het VRF-systeem volledig op in de achtergrond, zonder in te leveren aan kracht of comfort. Dit maakt de LG Multi V M een betrouwbare partner voor zowel thuis als op kantoor en in hotels en winkels. 

Therma V Silent Monobloc zorgt voor complete rust

Therma V Silent Monobloc zorgt voor complete rust

De LG Therma V Monobloc biedt al geruime tijd een betrouwbare oplossing die met alternatieve energie huizen overal ter wereld weet te verwarmen, koelen en van warm water te voorzien. Naast een milieuvriendelijke oplossing die onverwacht sterke prestaties levert, heeft de Therma V Silent Monobloc nog een bijzonder aangename eigenschap. Dit systeem werkt namelijk stiller dan ooit tevoren en dat vergroot de flexibiliteit wat betreft de plek waar de buitenunit geïnstalleerd kan worden. Het zorgt uiteraard ook voor complete rust, zowel binnen als buiten, de klok rond. De belangrijkste eigenschappen van de Therma V Silent Monobloc maken al snel duidelijk waarom een stillere oplossing zo’n wezenlijk verschil maakt.

Therma V Silent Monobloc is gecertificeerd met het A+++ energielabel

De Therma V Silent Monobloc onderscheidt zich van andere toestellen omdat het een stillere, veiligere en slimmere oplossing is. Als lucht-water warmtepomp gebruikt de Therma V Silent Monobloc de buitenlucht om tot 75% van de energie te genereren die ze nodig heeft. In vergelijking met traditionele boilers stoot deze dynamische oplossing gevoelig minder schadelijke gassen uit. De Therma V Silent Monobloc kreeg dan ook het A+++ energielabel. Bovendien gebruikt de Therma V Silent Monobloc ook de milieuvriendelijke koelvloeistof R32 die geen enkele impact heeft op de ozonlaag en zo haar ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleint. Als een op zichzelf staande all-in-one verwarming-, koeling- en warm watersysteem, zorgt de compacte unit zelf voor het verwarmen en koelen waardoor er geen koelvloeistof door de hele woning dient te lopen via overbodige leidingen. Deze configuratie is niet alleen stiller en veiliger, maar ook veel eenvoudiger om te plaatsen, zeker bij renovaties of in bestaande gebouwen.

Therma V Silent Monobloc blijft onder alle omstandigheden even betrouwbaar

Zijn prestaties en betrouwbaarheid maken de Therma V Silent Monobloc voor alle situaties ideaal. Het toestel wordt door de door LG ontwikkelde Inverter Technology aangedreven en zorgt zo niet alleen tegelijk voor verwarming, koeling en warm water, maar doet dit ook vier keer zo efficiënt als de gebruikelijke boilers. De Therma V Silent Monobloc is meer dan een krachtige, efficiënte en compacte oplossing. Het systeem kan tot 65°C verwarmd water aanleveren, ook als het buiten tot -25°C is. Om het even wat de weersomstandigheden buiten zijn, dit systeem blijft betrouwbaar. Alle prestaties en instellingen kunnen bovendien tot in de puntjes gecontroleerd en beheerd worden met de aangesloten thermostaatbediening of met een draadloos toestel zoals een smartphone dankzij de ThinQ app van LG.

In de Low Noise Mode blijft het geluid zo beperkt dat het altijd rustig is voor het hele gezin

The sound of silence

De belangrijkste eigenschap van de Therma V Silent Monobloc zit al in de naam. Hij is ‘silent’, echt heel stil. In de Low Noise Mode, produceert dit systeem slechts 32 decibel, dat is nog stiller dan een bibliotheek. Dat creëert meteen rust in de hele omgeving, zowel binnen als buiten. Zelfs als het toestel binnen een straal van 4 meter van de buren geplaatst wordt, is er van geluidshinder geen sprake. Dit vergroot de zone waarbinnen de buitenunit geïnstalleerd kan worden zonder dat iemand last heeft van het geluid.

De lage geluidsuitstoot vergroot de flexibiliteit bij het installeren

De Therma V Silent Monobloc biedt woningen betrouwbare prestaties in combinatie met een stillere en rustigere omgeving. Maak zelf kennis met de kracht, efficiëntie, het gemak en de stilte van deze innovatieve HVAC-oplossing.

Choisissez la sérénité, continuez de ventiler

Choisissez la sérénité, continuez de ventiler

Octobre a pris ses quartiers et les jours raccourcissent peu à peu. Entretemps, nous avons repris le chemin du bureau où la ventilation est d’autant plus essentielle que le port du masque n’est plus obligatoire. Dans ce contexte, il convient d’accorder une attention toute particulière à une qualité de l’air sûre et saine pour contrer la propagation aérienne des particules virales.

Depuis la fin du mois de mai, la qualité de l'air intérieur sur le lieu de travail fait l'objet d'un contrôle plus strict. Une analyse des risques est obligatoire et le conseiller en prévention a également un rôle à jouer.

Particules en suspension
La ventilation réduit les risques de propagation des virus en suspension dans l'air. Ces particules se répandent plus facilement dans les pièces où la qualité de l'air est moindre, par exemple en raison de la présence d'aérosols. Et puisque les employés travaillent désormais davantage depuis leur bureau, la qualité de l'air sur le lieu de travail gagne en importance. Les employeurs se doivent donc de faciliter un environnement de travail sûr qui permet aux employés de faire leur travail dans de bonnes conditions et de réduire le risque d'infections. Il s'agit non seulement d'un avantage pour la santé, mais aussi d'une prévention de l'absentéisme.

En ouvrant les fenêtres pour la ventilation, un espace intérieur n'est pas seulement soumis à la qualité de l'air de l'extérieur. À l'approche de l'automne, un air froid et glacial s'installe souvent. Le chauffage fonctionne donc davantage avec pour conséquence une facture énergétique élevée et un climat intérieur peu agréable. Sans parler des fenêtres qui s'entrechoquent, incapables de résister aux vents violents.

À l'épreuve du futur
Cela vaut donc la peine d'investir dans un système dédié qui fournit à chaque espace intérieur un air sain, sûr et propre. Ainsi, un lieu de travail ou une salle de réunion n'aura plus besoin de fenêtres ouvertes pour être ventilé, et les facteurs externes seront tenus à distance. Citons par exemple les climatiseurs équipés d'une fonction de purification de l'air, comme le DUALCOOL de LG avec purificateur d'air ou le DUAL Vane Cassette aussi avec purification d'air.

Grâce à une solution active d’assainissement de l’air, employeurs et employés peuvent se rendre au bureau en toute sérénité. La devise pour l'automne prochain peut donc se résumer à : « Choisissez la sérénité, continuez de ventiler ».

LG introduceert extra veilige lucht-water warmtepomp voor particulier gebruik

LG introduceert extra veilige lucht-water warmtepomp voor particulier gebruik

LG introduceert de nieuwe THERMA V Hydrosplit lucht-water warmtepomp. Deze oplossing voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen en kan zorgen voor verkoeling, verwarming en warm tapwater via één enkele waterleiding. De LG THERMA V Hydrosplit is eenvoudig te installeren en bespaart extra ruimte. Dit terwijl dezelfde hoogwaardige prestaties van de THERMA V-lijn worden geleverd.

Veilige oplossing voor thuis, eenvoudige installatie

De LG THERMA V Hydrosplit is een type lucht-water warmtepompsysteem (AWHP) dat lucht als warmtebron gebruikt. Het bestaat uit een binnendeel en een apart buitendeel met ingebouwde platenwarmtewisselaars (PHEX). Deze zijn enkel verbonden door een waterleiding. Hierdoor bestaat er geen risico dat koudemiddelen de woonruimte in lekken. Dat maakt de THERMA V Hydrosplit een uiterst veilige keuze voor particulier gebruik.

Door de afwezigheid van een koudemiddelleiding is de installatie van de THERMA V Hydrosplit heel eenvoudig. Het is daarbij mogelijk om enkel het Hydrosplit binnendeel (cv-ketel) of de compleet geïntegreerde kant-en-klare IWT-oplossing te installeren. De installatie van de Hydrosplit gaat op dezelfde wijze als bij een traditionele cv-ketel. In plaats van het aansluiten op de rookgasafvoer en gasleiding, hoeft de koppeling alleen maar waterzijdig ingeregeld te worden tussen het binnendeel en buitendeel. Hierdoor is de Hydrosplit heel eenvoudig en toegankelijk gemaakt voor de beginnende loodgieter of ervaren cv-monteur. Maar ook voor de F-gassen gecertificeerde installateurs is de warmtepomp bijzonder interessant omdat deze tot 65 graden water kan produceren.

Duurzame prestaties en maximaal gebruiksgemak

Met behulp van LG's R1-compressor biedt de THERMA V Hydrosplit krachtige en betrouwbare verwarming in huis. Het systeem werkt probleemloos tot -25 graden Celsius en levert een maximale waterafgiftetemperatuur van 65 graden Celsius. Daarnaast gebruikt LG het milieuvriendelijke R32-koudemiddel met een laag aardopwarmingsvermogen (GWP) van 675. Ook kan het lucht-water warmtepompsysteem gecombineerd worden met een zonneboiler, waardoor de impact op het milieu nog verder wordt verlaagd.

De nieuwe THERMA V Hydrosplit bevat een Standard III-afstandsbediening met full-color LCD-display. Deze gebruiksvriendelijke afstandsbediening maakt verbinding met de LG ThinQ-app, die kan worden gekoppeld aan spraakbesturing via Google Assistant. De afstandsbediening geeft in real-time het waterdebiet en de waterdruk weer, waarmee het in bedrijf stellen en onderhoud wordt vergemakkelijkt.

"Met de LG THERMA V Hydrosplit laten we zien hoe we huiseigenaren begrijpen. Samen met onze expertise in energie-efficiënte oplossingen minimaliseren we de ecologische voetafdruk", zegt Jeroen Bustin, Business Developer Heating bij LG Air Solution. "We zullen onze positie als Total Solution Provider blijven versterken door producten en oplossingen te introduceren die zowel de natuur als het menselijk leven verrijken."

Een koud kunstje, het kiezen van de juiste airco

Een koud kunstje, het kiezen van de juiste airco. Waar let je op bij de aankoop van een airconditioner?

Hoewel het Nederlandse weer veel schommelingen kent, stijgen de temperaturen tijdens de zomermaanden. Huiseigenaren vragen zich op de warmste dagen af wat voor verschil een airconditioner kan maken. Het antwoord is vrij simpel: een airco kan een geheel nieuwe wereld aan comfort openen. Maar dan moet er eerst een keuze worden gemaakt uit een breed scala aan klimaatoplossingen.

Het selecteren van de juiste airco vraagt om passend advies. De oplossingen die vandaag de dag op de markt beschikbaar zijn, vertegenwoordigen specifieke kenmerken die passen bij verschillende (woon)situaties en voorkeuren. Waar moeten installateurs consumenten dan op attenderen bij het kiezen van een nieuwe airco? Martin Pennings, Service Manager bij LG Air Solution, deelt een aantal verfrissende inzichten.

1. Brede inzetbaarheid

Met de zomerse hitte op de loer, zijn veel eindgebruikers al gauw geneigd om voor een airconditioner te kiezen die enkel kan koelen. Een split unit airconditioner kan meerdere kamers zowel koelen als verwarmen. Waar in de zomer het huis comfortabel koel blijft, zijn de kamers behaaglijk en warm in de winter. Daardoor hoeft de verwarming niet extra overuren te draaien, wat een positieve impact kan hebben op de energierekening. Pennings: “Een split-airco kan een ruimte niet alleen koelen, verwarmen en ontvochtigen, maar ook de lucht zuiveren, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan het algehele binnenklimaat.”

2. Duurzaamheid

De impact van een airconditioner op het milieu speelt tegenwoordig een belangrijke rol in de keuze van consumenten. Met behulp van energielabels en andere certificeringen wordt er meer inzicht gegeven in de prestaties en energiezuinigheid van een product. Aan het energielabel zien eindgebruikers bijvoorbeeld hoe zuinig een apparaat is vergeleken met andere apparaten van dezelfde omvang. Energielabel A+++ biedt daarin de meest zuinige optie.

Met het oog op duurzaamheid is het voor consumenten daarnaast aan te raden om te kiezen voor een airconditioner die gebruik maakt van het koudemiddel R32. Dit koudemiddel heeft een veel kleinere impact op het milieu dan bijvoorbeeld R410A. “Bij LG blijven we ons inzetten om HVAC-toepassingen te creëren die beter zijn voor eindgebruikers, het milieu en de toekomst van onze planeet”, licht Pennings toe. “De Dual Inverter Compressor is daar een goed voorbeeld van; lagere geluidsemissie en een lager energieverbruik.”

3. Gebruiksvriendelijkheid

Het installeren van een airconditiongsysteem is een specialistische aangelegenheid. Dit is een taak die is weggelegd voor installateurs met het juiste certificaat, vanwege het koudemiddel in de airconditioner. De installateur is op de hoogte van alle installatievoorwaarden om te zorgen dat het airconditioningsysteem optimaal kan presteren.  Daar hoeft de eindgebruiker, na het kiezen van de juiste klimaatoplossing, zich in feite geen zorgen over te maken. Voor diegene staat de gebruiksvriendelijkheid namelijk veel hoger op de agenda.

Via intuïtieve (afstands)bediening, met apps en zelfs met spraakbesturing wordt het gemak voor de consument telkens weer verhoogd. Daarbij is LG de eerste in de markt met Nederlandse spraakbediening via Google Assistant. Hierdoor wordt het mogelijk om op afstand en binnen een paar seconden de temperatuur per kamer af te stemmen en te monitoren. Daarnaast laat de airconditioning het actuele energieverbruik zien en dit maakt de eindgebruiker meer energiebewust. Via ‘Energy control’ kan het energieverbruik van de airconditioning worden aangepast.

Beste uit de test

Ten slotte is het raadzaam om ook reviews en testen te raadplegen wanneer de consument twijfelt over het aanschaffen van een airco. De Consumentenbond heeft onlangs een test uitgevoerd met 10 verschillende split-airco’s waarbij werd getest hoe goed deze koelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen. De LG Prestige (F09MT NSM / F09MT U24) heeft daarbij de titel ‘Beste uit de test’ ontvangen.

“De LG Prestige is breed inzetbaar, energiezuiniger en zeer gebruiksvriendelijk. Onder meer via de LG ThinQ-app en Google Assistant is de split-airco te bedienen”, vertelt Pennings. “We zijn daarom enorm trots op de titel vanuit de test van de Consumentenbond. Het kan zowel installateurs als eindgebruikers helpen tijdens het selectieproces om de klimaat-oplossing te kiezen die het beste op de woonsituatie en wensen aansluit.”