Blijf de winter een stapje voor door je HVAC-systeem erop voor te bereiden

Nu de bladeren volop van de bomen vallen en de herfst ons van de zomerse hitte verloste, zal het snel de beurt zijn aan onze verwarmingssystemen om weer in actie te komen. Vooraleer je de thermostaat opdrijft, doorloop je best nog een aantal stappen om zeker te zijn dat je HVAC-systeem soepel draait en je de hele winter warm houdt. Het is altijd goed om voorbereid te zijn en voor HVAC-systemen is dat nog net iets belangrijker. We lijsten graag een aantal tips op om je verwarmingssysteem klaar te maken voor het koudste seizoen.

Propere filters zijn beter voor de prestaties van je verwarming én voor je gezondheid

Filters zorgen voor frisheid en verhoogde efficiëntie

Filters zijn een essentieel onderdeel van elk HVAC-systeem en ze op regelmatige basis vervangen of reinigen, is belangrijk om de lucht zuiver te houden. Stof en allergenen stapelen zich op in filters en als ze verstopt zijn, daalt de kwaliteit van de lucht die uit het toestel automatisch. Verstopte filters hebben ook een negatieve impact op de efficiëntie van een HVAC-systeem. Maak daarom filters proper of vervang ze om het warmer te hebben, gezonde lucht in te ademen en je verwarming op volle kracht te laten lopen, de hele winter lang.

De thermostaat is cruciaal voor de prestaties van een HVAC-verwarming

Stel uw thermostaat goed af

Als je thermostaat niet nauwkeurig werkt, kan ook je HVAC-systeem niet draaien zoals het hoort. Test daarom je thermostaat vóor het koude weer toeslaat. Zo blijf je de lage buitentemperaturen een stapje voor en hoef je niet meer dringend bij te sturen eens het echt gaat afkoelen. Je kan de thermostaat testen door een bepaalde temperatuur in te stellen en met een externe thermometer na te gaan of je thermostaat nog accuraat werkt. Als dat niet het geval is, kan hij aan een upgrade toe zijn.

Zuivere en vrijgemaakte luchtkanalen verbeteren de luchtkwaliteit en de efficiëntie

Vergeet de luchtkanalen en ventilatieopeningen niet

Bij een HVAC-systeem met luchtkanalen, worden deze vaak niet nagegaan of gereinigd. Net als bij de filters verminderen vuile of verstopte luchtkanalen ook de efficiëntie en de luchtkwaliteit van het systeem. Een grondige inspectie van de luchtkanalen en ventilatieopeningen vooraleer de verwarming weer dagelijks wordt opgezet, zorgt ervoor dat je een hele winter lang op beide oren kan slapen.

Isolatie van leidingen en buizen verbetert de efficiëntie van een HVAC-systeem

Isolatie in plaats van frustratie

Efficiënte isolatie rond luchtkanalen en koelmiddelleidingen is een eenvoudige manier om je te verzekeren van een performant HVAC-systeem. Zonder goede isolatie ontsnapt er veel warmte via luchtkanalen en leidingen. Daardoor zal je een hogere temperatuur moeten instellen om het effectief warm te hebben als het buiten echt koud wordt.

De koudere weersomstandigheden mogen je geen kopzorgen opleveren. Blijf daarom de situatie altijd de baas door je verwarmingssysteem te controleren vooraleer de winter in het land is. Zo vermijd je dat je dringend moet ingrijpen als het echt koud wordt. Met al deze eenvoudige tips kan je het verschil maken en hou je het de hele winter lang warm in huis.

| Leestijd: