Chiller of VRF: wat is de beste keuze?

Voor een eigenaar of beheerder van een gebouw is het geen gemakkelijke taak om de beste apparatuur te selecteren. Er zijn veel factoren die bepalen welk apparaat de meest energie-efficiƫnte, kostenefficiƫnte, effectieve en gemakkelijke keuze is voor de faciliteit en de gebruikers. Aangezien een HVAC-systeem het duurste en meest energieverbruikende facet van een gebouw kan zijn, is het kiezen van de juiste HVAC-oplossing des te belangrijker.

Wanneer het aankomt op commerciƫle of industriƫle HVAC-systemen, kunnen we kijken naar de beschikbare opties in 2 hoofdcategorieƫn: koelsystemen en VRF-systemen. Laten we chiller- en VRF-systemen vergelijken en opsplitsen voor meer verduidelijking.

Het voordeel van de chiller

Chillers, ofwel koelmachines of koelsystemen, maken gebruik van AHU's om de luchtstroom in een faciliteit te regelen. Als we kijken naar de investering die nodig is voor een HVAC-systeem, kunnen de initiƫle apparatuurkosten voor een koelsysteem iets lager zijn dan voor een VRF. Koelmachines bieden daarnaast hoge COP's die uiteindelijk het meest kostenefficiƫnt kunnen zijn voor grotere locaties.

Chillers bieden ook meer mogelijkheden om op alternatieve energiebronnen te werken en zijn ideaal voor grootschalige faciliteiten die constante klimaatbeheersing vereisen. Denk bijvoorbeeld aan industriƫle installaties, energiecentrales of enorme winkelcentra. Bovendien kunnen chillers opties bieden voor een effectiever gebruik van hulpbronnen. Voor regio's waar de elektriciteitsvoorziening inconsistent en duur is, of waar een direct beschikbare bron van gekoeld water beschikbaar is voor koelwatersystemen, kunnen koelmachines de optimale keuze zijn voor een betrouwbare werking en lagere energiekosten.

Het voordeel van VRF

VRF-systemen zijn in veel gevallen veelzijdigere en efficiƫntere oplossingen die geschikt zijn voor meer nauwkeurige controle en comfort. Wat het gemak betreft, hebben VRF-systeembuitendelen doorgaans een veel kleinere voetafdruk en hebben ze minder apparatuur nodig dan koelmachines. Dit maakt de installatie handiger en goedkoper.

Daarnaast kunnen VRF-systemen eenvoudig worden geĆÆntegreerd in het BMS van een gebouw voor de meest gedetailleerde en effectieve systeembesturing. Recente VRF-systemen zijn efficiĆ«nt. Deze tonen zich het meest effectief op locaties die gezoneerde klimaatregeling met diverse ruimtes en toepassingen vereisen. In gebouwen waar elektriciteit direct beschikbaar en goedkoop is, kunnen de bedrijfskosten voor VRF-systemen zeer concurrerend zijn.

Een gecombineerde inspanning

Het is vaak zo dat een faciliteit de precisie en flexibiliteit van een VRF-oplossing nodig heeft met de compenserende voordelen van een chiller. Een voorbeeld hiervan is het Starfield Hanam-complex in Zuid-Korea. Starfield Hanam is een multiplex winkelcentrum met zeer diverse ruimtes, zoals individuele winkels, warenhuizen, een theater, plazaā€™s en foodcourts, die elk hun eigen wensen hebben. Daarom zijn LG centrifugaalkoelers, absorptiekoelers en ijs-energieopslagkoelers geĆÆnstalleerd samen met LG's Multi V-oplossing. Op die manier wordt er voldaan aan de klimaatwensen middels een efficiĆ«ntere- en kosteneffectievere oplossing.

Het maximale uit een faciliteit halen is een topprioriteit en er zijn veel opties om te overwegen. Of het nu gaat om een ā€‹ā€‹reeks koelmachines of een VRF-systeem, zorg ervoor dat je alle opties doorzoekt voordat je de doorslaggevende beslissing neemt. Neem daarvoor gerust contact op met LG Air Solution voor een advies op maat.

| Leestijd: