Duurzaam wonen loont

Het gaat goed met de Nederlandse economie en ook de woningmarkt is het afgelopen jaar flink aangetrokken. De vraag naar woningen is groot en ook in 2018 verwacht men dat de markt blijft groeien. Wijzigingen in diverse regels op het gebied van financiering maken de aankoop van een duurzame woning komend jaar erg interessant. 25.000 euro extra lenen door een energieneutraal huis te kopen, eerder in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheekgarantie en investeren in duurzame energie door de investeringssubsidie. Deze nieuwe regels bieden mogelijkheden voor energiebesparingen in woningen. Benieuwd hoe? We leggen de veranderingen hieronder voor je uit.

 

‘Nul-op-de-meter’ biedt financiële mogelijkheden

Het kopen van een woning is een grote stap, waarbij ook het financiële aspect een belangrijke rol speelt. Indien je een ‘nul op de meter’-woning, oftewel een energieneutraal huis, wilt kopen word je komend jaar in staat gesteld 25.000 euro extra te lenen. Deze regeling bestond in 2017 ook al, maar dit jaar komen er meer energiezuinige woningen in aanmerking. Naast de ‘nul-op-de-meter’-woningen komen in 2018 namelijk ook huizen met een Energie-index (EI) of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van nul of lager in aanmerking voor extra financieringsruimte. De voorwaarde hierbij is wel dat de extra financieringsruimte volledig besteed wordt aan het terugdringen van het energieverbruik.

 

Hogere Nationale Hypotheekgarantie

Naast het voordeel dat je bij een energieneutraal huis 25.000 euro extra kunt lenen, gaat ook de grens voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) omhoog. Op het moment dat je op zoek gaat naar een nieuwe woning biedt een lening met NHG veel voordelen. Naast de rentevoordelen, is het voor kopers ook een vangnet voor situaties waarin zij hun hypotheek niet meer kunnen opbrengen. De bovengrens om in aanmerking te komen voor een lening met NHG is voor 2018 verhoogd naar 265.000 euro. Dit is 20.000 hoger dan in 2017. Duurdere huizen komen daardoor dus ook in aanmerking voor deze garantie.

Een uitzondering op deze regel wordt er gemaakt voor potentiële kopers die willen investeren in energiebesparende voorzieningen (EBV). Hier valt onder meer een warmtepomp, een zonneboiler en zonnepanelen onder. Op het moment dat je een huis koopt waarbij je gaat investeren in EBV geldt er een bovengrens van 280.900 euro. Hierdoor komen meer mensen in aanmerking voor de NHG.

 

Investeringssubsidie duurzame energie

Ook voor huidige huizenbezitters zijn er financiële mogelijkheden. De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is bedoeld om de aanschaf op producten zoals warmtepompen en zonnepanelen te stimuleren. De rijksoverheid stimuleert Nederlandse huishoudens om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmtebronnen. Dit bespaart energie en dringt de CO2-uitstoot terug.

Deze subsidie maakt het voor meer mensen mogelijk om te investeren in energiebesparende oplossingen. Zo kan er geïnvesteerd worden in de installatie van zonnepanelen voor het zelf opwekken van energie. Een andere interessante optie is de aanschaf van een warmtepomp als energiebesparende oplossing en duurzaam alternatief voor het gebruik van gas. Dankzij een warmtepomp ben je namelijk niet langer van gas afhankelijk om je woning te verwarmen. Warmtepompen gebruiken de warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie.

“Warmtepompen en zonnepanelen zijn duurzame en energiebesparende oplossingen, die bewoners ook financieel voordeel opleveren. De energierekening gaat namelijk omlaag. Hoewel de overheid uiteindelijk volledig van het gas af wil, is de aanschaf van een warmtepomp voor particulieren vaak nog een behoorlijke investering. Het is goed te zien dat deze nieuwe regelingen woningbezitters de kans bieden om te investeren in een duurzame oplossing voor woningen”, aldus Maurice Rebel, Senior Account Manager bij LG.

| Leestijd: