Een beginnershandleiding voor koelmachines

Klimaatsystemen spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Deze zogenaamde Heating, Ventilation & Airconditioning (HVAC)-systemen zorgen voor verfrissing in de steeds warmere zomers en voor warmte nu we deze winterdagen voornamelijk thuis werken. We kennen allemaal de airconditioningunits die we in huizen en kantoren zien. Maar koeling en verwarming gebeurt ook op veel grotere schaal, en het is noodzakelijk om het koelproces een stuk kosteneffectiever te maken.

Dit maakt koelmachines ā€˜chillersā€™, zo'n belangrijk onderdeel van een HVAC-systeem. Fabrieken, hoge kantoortorens, winkelcentra en andere grote gebouwen genereren veel warmte tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Men moet deze warmte uit het gebouw zien te sluizen om de bezoekers comfortabel te houden en apparatuur veilig te laten werken. Juist nu, in de winter, zouden organisaties zich op chillers voor de volgende zomer moeten oriĆ«nteren.

De grondbeginselen van koelmachines

Koelmachines werken net als aircoā€™s voor thuisgebruik. Ze gebruiken koudemiddel om warme- in koude lucht te veranderen. Deze koude lucht circuleert vervolgens door een ruimte, waarbij de airconditioning warmte uit de lucht blijft onttrekken. Deze warmte wordt vervolgens teruggevoerd naar de verdamper, en de condensor stuurt de warmte naar een koeltoren of koelspiraal om de warmte uit het systeem af te voeren. Dit zie je vaak in grote steden, waar plassen water onder airconditioningboxen aan flatgebouwen ontstaan: het is een teken van de airco die zijn werk doet. Deze procedure klinkt misschien eenvoudig, maar deze krachtige machines zijn niet alleen in staat appartementen comfortabel te maken. Ze kunnen ook zeer grote ruimtes koelen, en daarbij veel geld en middelen te besparen.

Soorten koelmachines

Er zijn drie soorten koelmachines: luchtgekoelde en watergekoelde chillers, vernoemd naar het gebruikte condensortype, en absorptiekoelers. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze eerste twee? De condensor in een luchtgekoelde chiller wordt gekoeld door de omgevingslucht. Deze systemen zijn ideaal voor faciliteiten met infrastructuur- en omgevingsbeperkingen, of op locaties waar de toegang tot water beperkt is. Ze worden ook meestal buiten geĆÆnstalleerd omdat ze toegang tot de lucht uit de omgeving nodig hebben.

Watergekoelde chillers zijn meestal veel groter dan luchtgekoelde varianten, en hun condensors zijn verbonden met een watertoren voor koeling. Ze zijn ook voordeliger op locaties die constant intensief gekoeld moeten worden. Een watergekoelde koelmachine kan ongeacht de omgevingstemperatuur enorme koude leveren, aangezien de temperatuur in de watertoren wordt geregeld en niet wordt beĆÆnvloed door de buitenomgeving.

Er is nog een ander type: de absorptiekoeler. Absorptiewaterkoelers maken gebruik van de absorptiekoelcyclus en hebben (in tegenstelling tot de andere twee) geen mechanische compressor die betrokken is bij deze koelcyclus. Absorptiekoelers gebruiken afvalwarmte van andere apparatuur en processen om water te koelen en voor koeling te zorgen. Omdat er geen compressor bij betrokken is, kunnen deze koelmachines kostenefficiƫnter Ʃn met minder geluidsemissies werken.

De juiste keuze maken bij het selecteren van een koelmachine

Elk type systeem komt met zijn eigen voor- en nadelen. Maar hoe bepaal je als consument of organisatie dan welke chiller het beste is voor een specifieke locatie?

1. De eerste stap is het bepalen van de warmtebelasting van de faciliteit. Die bepaalt het vermogen dat de koelmachine nodig heeft om aan de koudebehoefte te voldoen. Een machine die niet genoeg capaciteit heeft krijgt de ruimte niet koel, terwijl een te krachtige machine onnodige kosten met zich meebrengt.

2. Vervolgens moet je kijken naar de gewenste temperatuur, het benodigde debiet en welk type koudemiddel het systeem moet gebruiken.

3. Nadat deze factoren zijn bepaald, kijk je naar de installatieomgeving zelf. Moet de koelmachine binnen of buiten worden geĆÆnstalleerd? Houd rekening met de prestaties van elk koelmachinemodel op basis van de capaciteit om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de minimale toevoertemperatuur, bijvoorbeeld van gekoeld water.

4. Vervolgens kijk je naar de algehele prestatie van de koelmachinepomp om er zeker van te zijn dat deze aan de vereisten voldoet, zoals de juiste druk om de benodigde luchtstroom te kunnen leveren.

Een LG-koelmachine voor elke klant

Om aan de uiteenlopende behoeften van klanten te voldoen, biedt LG verschillende soorten koelmachines, namelijk centrifugaalkoelers, schroefkoelers, scrollkoelers en absorptiekoelers.

Centrifugaalkoeler

LGā€™s centrifugaalkoelers met een tweetraps compressiecyclus leveren verbeterde efficiĆ«ntie en lagere bedrijfskosten in vergelijking met enkeltraps compressiekoelmachines. Deze zijn ook verkrijgbaar in olievrije modellen en kunnen worden geĆÆnstalleerd met een modulaire structuur voor meer vrijheid bij de installatie.

Watergekoelde schroefkoeler

Watergekoelde schroefkoelers van LG hebben een zeer efficiƫnte belastingverdamper en optimaal olieterugwinningssysteem voor een betrouwbare werking.

Luchtgekoelde schroefkoeler

De luchtgekoelde schroefkoelers van LG zijn uitgerust met corrosiebestendige warmtewisselaars, efficiƫnte condensors en brede lamellen voor een betere warmteoverdracht.

Luchtgekoelde inverter-scrollkoeler

LGā€™s luchtgekoelde inverter-scrollkoelers heeft een Twin All Inverter-compressor met dampinjectie die zorgt voor een grotere werkingssnelheid en een geoptimaliseerde koudemiddelstroom bij lage omgevingstemperaturen.

Absorptiekoeler

Absorptiekoelers van LG gebruiken water als koudemiddel voor een milieuvriendelijker en efficiƫnter systeem. Absorptiekoelers van LG zijn ook verkrijgbaar in oplossingen voor heet water, stoom en meerdere warmtebronnen.

Iedere klant heeft unieke behoeften en er is altijd een koelmachine die aan deze behoeften kan voldoen. Een beter begrip van de verschillende typen chillers helpt bij het besluitvormingsproces en zorgt ervoor dat gebruikers de juiste koelmachine kunnen selecteren. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.Ā 

| Leestijd: