Een goed en gezond binnenklimaat is een weloverwogen keuze

We hebben de laatste jaren niet alleen te maken met een klimaattransitie; we zitten momenteel ook middenin de energietransitie. De winters worden milder en we zijn onze huizen, kantoren en scholen allemaal duurzamer aan het bouwen en/of isoleren. Dat is natuurlijk een goede zaak. Tegelijkertijd vragen al deze gebouwen, vaak al in de lente en zeker in de zomer, om koeling.

Naast een woonhuis, een hotel of een klaslokaal is het ook zeker voor bedrijven van belang om de kantooromgeving aan te passen en ervoor te zorgen dat werknemers in een aangename omgeving hun werk uit kunnen voeren. Daarom is een kwalitatief klimaatsysteem onmisbaar. Maar wat is de weg naar het meest optimale systeem?

Vraag om de juiste informatie
Voordat je besluit om te investeren in een klimaatsysteem, is het verstandig om vooral goed advies in te winnen. Want wat is er allemaal mogelijk? En moet het systeem alleen kunnen koelen, of moet het systeem ook kunnen verwarmen? Laat je goed adviseren over alle beschikbare mogelijkheden in verschillende prijsklassen. Want hoewel een goedkoop systeem op het eerste oog aantrekkelijk lijkt, kan dit in de toekomst een dure vergissing zijn.

Daarnaast verplichten wet- en regelgeving (voor bestaande bouw) en de BENG-eisen (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) voor nieuwbouw om de energieprestaties van het gebouw te optimaliseren. Het aanschaffen van het juiste klimaatsysteem is daarom een belangrijk onderdeel dat het verschil kan maken. Verschillende systeemontwerpen kennen verschillende energieprestaties en subsidiemogelijkheden, zoals bijvoorbeeld EIA en ISDE.

Met behulp van passend advies krijg je een volledig beeld van de opties. Zo kun je een weloverwogen besluit nemen waarbij je niet alleen kijkt naar de korte, maar ook naar de lange termijn. Op die manier ben je verzekerd van een systeem wat jarenlang mee kan en blijft voldoen. Uiteindelijk bespaart dat ook weer in tussentijdse, onverwachte kosten.

Onmisbare expertise
Daarnaast is ook de expertise van de installatiepartner van onmisbaar belang. Zij beschikken over kennis van de producten en de juiste installatie ervan. Want een energiezuinig systeem aanschaffen is één, maar dat gaat niet zonder een juiste inregeling van bijvoorbeeld de vloerverwarming of ventilatie en circulatie – om nog maar te zwijgen over onnodige draaiuren.

Kies daarom voor een ervaren partij. Dat is een garantie voor een goede installatie en implementatie, maar ook voor eventuele nazorg. Deze partners houden wij daarnaast continu op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. LG heeft daarvoor een eigen academy waar installatieadviseurs en installateurs getraind worden in de producten, eigenschappen en installaties. Hier laten we onder andere zien dat een warmtepomp ook prima kan functioneren bij temperaturen onder het vriespunt.

De warmtepomp biedt veel voordelen
Met behulp van warmtepomptechniek wordt het daarnaast mogelijk om het gehele gebouw zowel te koelen als te verwarmen. Wanneer je de overige systemen (denk aan sanitair water) aan het centrale systeem koppelt, kun je vervolgens alles vanaf een centraal punt regelen.

Het grote voordeel hiervan is dat er één aanspreekpunt ontstaat voor koeling, verwarming, ventilatie en eventueel sanitair water. Niet langer wordt alles los van elkaar geregeld, maar is er een integraal overzicht. Daarmee voorkom je ook eventuele tegenstrijdige zaken, zoals het koelen én verwarmen in dezelfde ruimte. Uiteindelijk zijn de mogelijkheden voor de warmtepomp eindeloos, evenals de voordelen.

Een goed klimaatsysteem – en nu?
Wanneer je een passend klimaatsysteem hebt laten installeren, wil je ervan op aan kunnen dat dit systeem zo lang mogelijk het beste comfort blijft bieden. Maar hoe kan je daarvoor zorgen? Regelmatig onderhoud laten uitvoeren is daarbij het juiste antwoord. Laat het klimaatsysteem periodiek controleren door een partij met kennis van het product, want onderhoud is meer dan alleen de filters reinigen. Zo ben je verzekerd van het juiste onderhoud en de bijbehorende controles. Uiteindelijk geniet iedereen dan het hele jaar door van een prettig binnenklimaat in de zomer en de winter.

Bij LG delen we graag onze kennis en stellen we u graag voor aan onze partners. Op deze manier komen we samen tot de beste keuze voor een goed en gezond binnenklimaat.

| Leestijd: