Hotels en de transitie naar gasloos verwarmen

Sinds een aantal jaren worden we in Nederland aangemoedigd om zoveel mogelijk van het gas af te stappen. Nieuwbouwprojecten worden aangesloten op warmtepompen of worden voorzien van andere innovatieve oplossingen. Tegelijkertijd wordt bij iedere verbouwing of renovatie ook een overstap op duurzamere alternatieven gestimuleerd. Dit brengt veel veranderingen met zich mee in de manier waarop we onze ruimtes verwarmen en koelen.

Een aparte realiteit
Hoteliers hebben meer dan ooit te maken met roerige tijden. Niet alleen spelen bovenstaande aspecten daarin een grote rol; ook de huidige ontwikkelingen rondom de COVID-19-pandemie drukken een flinke stempel op het ondernemersklimaat. Bij LG begrijpen we daarom dat de focus momenteel totaal ergens anders ligt. Wel proberen we voorzichtig naar de toekomst te kijken en hoe hotels kunnen overstappen op gasloze oplossingen.

De hete toekomst
Zeker nu onze zomers ieder jaar een stukje warmer worden, is het in die periode van groot belang voor hoteliers om het juiste comfort aan hun gasten te bieden. Geen enkele hotelgast verblijft graag in een hete kamer waar geen airconditioning mogelijk is. Uiteindelijk zorgt dit voor negatieve recensies, een vermindering in het aantal nieuwe gasten en daarmee misgelopen omzet. In zo’n geval is het verstandig om te investeren in een passend systeem waarmee zelfs de heetste zomers met gemak getrotseerd worden.

Vervanging, juist nu
Omdat de gang van zaken compleet op zijn kop staat, komt er ook meer tijd vrij voor extra onderhoud. Hoteliers kunnen hierbij tot de conclusie komen dat hun klimaatsysteem of ketelinstallatie aan vervanging toe is. Juist nu is daarvoor het geschikte moment, wellicht een van de weinige voordelen die de huidige situatie biedt. Zo wordt het klimaatsysteem zonder enig overlast voor de aanwezige hotelgasten geïnstalleerd.

Eindeloze mogelijkheden
De keuze voor gasloos verwarmen en koelen via een duurzaam klimaatsysteem van LG brengt veel mogelijkheden met zich mee. Zo is het via een LG-klimaatsysteem niet alleen mogelijk om kamers gericht te verwarmen en koelen zonder gebruik te maken van gas, maar kan restwarmte ook worden ingezet voor andere doeleinden. Daarbij zijn de mogelijkheden vaak eindeloos! Denk bijvoorbeeld aan het opwarmen van sanitair water of zelfs het zwembadwater met behulp van restwarmte. Maar het geeft hoteliers ook inzicht in wat er in het hotel gebeurt op het gebied van energie. Is het totale energieverbruik wel binnen de verwachtingen? Zo kan er actief worden gereageerd op eventuele pieken. Bijvoorbeeld in het geval van lege kamers waar licht blijft branden; met een slimme sensor is dit probleem zo aangepakt. Het resultaat op de energierekening is dan aanzienlijk.

Verschillende soorten ontwerpen
Ieder hotel heeft andere wensen en verwachtingen. Daarom biedt LG drie verschillende ontwerpen aan die naadloos aansluiten bij de mogelijkheden van een hotel. Allereerst is er het premium ontwerp waarbij iedere mogelijkheid van restwarmte wordt ingezet. Ook wordt het energieverbruik gemonitord en worden er energiebesparende maatregelen toegepast. Het koelen en verwarmen wordt op individueel niveau geregeld en daarnaast worden externe geluiden zo veel als mogelijk gereduceerd.
Binnen het standaard plus ontwerp worden enkele concessies gedaan op het gebied van het terugwinnen van de restwarmte om zo aan de financiële wensen te voldoen. Bij het budget ontwerp ligt de focus op het koelen en verwarmen voor een zo laag mogelijke investering.

Zo kijken we altijd mee naar de verschillende wensen, adviseren wij over alle mogelijkheden en proberen wij zo de beste oplossing te bieden.

| Leestijd: