Klimaatsystemen en BREEAM gaan prima samen

Het zijn van die vragen waar je als installateur of adviseur misschien niet meteen antwoord op hebt: "We willen een BREEAM-certificering behalen voor ons gebouw, hoe kan onze klimaatinstallatie daaraan bijdragen?"

Toch is er meer mogelijk dan je denkt. In deze blog lees je wat BREEAM is, hoe het certificeringstraject verloopt en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn als je zo'n certificaat wilt halen.

 

Wat is BREEAM?

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is een internationaal erkende methode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een kwalitatieve weging; een gebouw kan één tot en met vijf sterren krijgen, oplopend van pass, good, very good, excellent of outstanding.

De methode is te vergelijken met het Nederlandse GPR (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn voor duurzaam bouwen). Het grote verschil is dat GPR alleen het energieverbruik meet, terwijl BREEAM verschillende duurzaamheidsprestaties meet, waaronder het binnenklimaat van een gebouw, het gebruik van milieuvriendelijke materialen en de vervuiling die een gebouw veroorzaakt door middel van onder meer NOx-uitstoot. Ook is de controle op BREEAM veel uitgebreider dan bij GPR.

 

Hoe behaal je een BREEAM-certificaat?

Een certificaat kan behaald worden bij zowel nieuwbouw als bestaande gebouwen. In principe komt ieder gebouw in aanmerking dat minimaal voldoet aan de regelgeving, zolang de juiste bewijslast wordt aangeleverd. Slechts weinig gebouwen komen in aanmerking voor vijf sterren; de kwalificatie outstanding is voorbehouden voor gebouwen die op het gebied van duurzaamheid een voorbeeldfunctie innemen.

Het is vaak al mogelijk om binnen de bestaande bouwkosten een BREEAM-certificering te behalen. De extra investering zit in ontwerpkosten en de begeleiding van het certificeringstraject. Ook kun je als indiener extra onderzoek laten uitvoeren (al is dat niet verplicht); denk aan ecologieonderzoek of een berekening van de NOx-uitstoot.

 

Waar moet je rekening mee houden?

Wie een BREEAM-certificering wil behalen, moet er rekening mee houden dat dit traject behoorlijk wat tijd kost en kennis vraagt. Er is veel bewijslast en administratie nodig. Dat geldt met name voor de eerste keer; als je de procedures in een dergelijk traject al hebt doorlopen, dan kun je die ervaring een volgende keer natuurlijk meenemen.
Toch is dat geen reden om je te laten afschrikken. Onze ervaring is dat het voor ieder gebouw mogelijk is om minimaal een 'good'-score te behalen, mits de documentatie op orde is.

 

BREEAM in de praktijk: Zorggebouw MIJN Brunssum

Een van de BREEAM-trajecten waarbij we betrokken waren de afgelopen jaren, is de bouw van Zorggebouw MIJN in Brunssum. Het doel was om het meest duurzame gezondheidscentrum van Nederland te bouwen. Door intensief contact met de adviseur (Curvers Raadgevende Ingenieurs) en de installateur (HOMIJ) leverden we we - door de plaatsing van onze VRF warmtepomp -  een bijdrage aan de drie sterren-certificering, met name op het onderdeel Energie.

Het kan!

BREEAM wordt vooral gezien als een intensief en tijdrovend proces. Hoewel er ook wel veel tijd en energie zitten in het aanleveren van documentatie, helpt het om de hulp in te schakelen van partijen die hier al ervaring mee hebben. Dat scheelt aanzienlijk in de tijd en investering die in een dergelijk traject gaan zitten.

Wilco Henzen is sinds kort officieel BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Expert. Meer weten? Neem dan contact op met Wilco Henzen voor een afspraak.

Wilco Henzen
Wilco.henzen@lge.com
+31 (0)622799854

| Leestijd: