LG in Beeld – het belang van draagvlak

In de serie LG in beeld leert u het team van LG Air Solutions beter kennen. In dit artikel introduceren wij Inwook Yeom, productmanager bij LG Air Solutions. Inwook vertelt over zijn job bij LG en de impact van culturele verschillen op de werkvloer.

 

Het belang van draagvlak

LG heeft als internationale organisatie een ware mengelmoes aan nationaliteiten in huis en hierdoor is het voor medewerkers gemakkelijk om een uitstap te maken naar een ander land om daar te gaan werken. Zo ben ik zes jaar geleden vanuit het hoofdkantoor van LG in Zuid-Korea naar Nederland gekomen om bij LG Air Solutions aan de slag te gaan. Dit was een grote verandering, aangezien de LG-organisatie er in Korea er een stuk anders uitziet, het is vooral een stuk groter; er werken alleen al in Korea 137.000 medewerkers. LG is namelijk van origine een Zuid-Koreaanse organisatie, daarom is ook het hoofdkantoor hier gevestigd in de stad Seoul.

In de Benelux is LG wat kleinschaliger georganiseerd, waardoor er korte lijnen zijn tussen alle medewerkers. Dit komt in mijn rol als productmanager goed van pas, want ik initieer projecten met steeds wisselende collega’s. Ik ben vooral bezig met het vertalen van de strategie van het hoofdkantoor in Korea naar concrete projecten in de Benelux. Om deze vertaling goed te kunnen doen, ben ik veel bezig met het analyseren van verschillende kwesties die spelen in de markt, in de politiek en bij andere spelers in de markt. De inzichten die hieruit voortkomen bespreek ik iedere ochtend met sales en marketingmanagers van het hoofdkantoor in Zuid-Korea. De communicatie met mijn collega’s in Zuid-Korea brengt wel uitdaging met zich mee, aangezien er tussen België en Zuid-Korea een tijdsverschil van acht uur bestaat. Op het moment dat ik mijn werkdag begin, staan mijn collega’s in Zuid-Korea staan op het punt om naar huis te gaan. Daarom plannen we onze overleggen altijd vroeg in de ochtend in, zodat we elkaar net kruisen.

 

Command- versus overlegcultuur

Ik overleg dus zowel met mijn Koreaanse als Nederlandse en Belgische collega’s, hierdoor vallen de cultuurverschillen mij extra op. In Nederland en België is goed overleg bijvoorbeeld heel belangrijk. Als ik van het hoofdkantoor een opdracht krijg voor het uitrollen van een bepaalde strategie, moet ik zorgen dat al mijn Benelux collega’s hier ook het nut van inzien. Het creëren van draagvlak in Nederland en België is cruciaal om het project vervolgens goed uit te voeren. In Zuid-Korea ligt dat anders, daar overheerst meer een ‘command’-cultuur. Ik probeer daarom een meer open houding aan te nemen en me in te leven in anderen, zodat we een aanpak kiezen waar alle projectleden achterstaan. Dit is het meest waardevolle dat ik geleerd heb tijdens mijn werk bij LG in de Benelux.  

| Leestijd: