Regelmatig onderhoud voor een gezond binnenklimaat

Klimaatsystemen presteren vandaag de dag beter dan ooit, maar wanneer je de installatie niet de aandacht geeft die het verdient, kom je bedrogen uit. Een HVAC-systeem is een dure investering en verdient de nodige aandacht. De redenen voor regelmatig onderhoud zijn eindeloos: niet alleen verbeter je met regelmatig onderhoud de levensduur van je installatie, ook voorkom je hoge reparatiekosten en ben je verzekerd van een gezond binnenklimaat. Slecht onderhouden installaties zijn namelijk een broedplek voor schimmels en bacteriën. Voorkomen is beter dan genezen. Een preventief onderhoudsplan biedt uitkomst.

Preventief onderhoud begint bij een goed plan van aanpak. Hoe vaak onderhoud nodig is, is afhankelijk van de verwachte levensduur en grootte van de installatie. Een installateur heeft dan ook de taak om bij installatie van een nieuw systeem te adviseren over het aanbevolen onderhoudsinterval. De frequentie hangt onder meer af van het gebruik van de verwarming en het koelsysteem. Zo is het aan te raden het koelsysteem voor de zomer te controleren en het verwarmingssysteem juist in het najaar. In een onderhoudsplan maak je vervolgens onderscheid in maandelijkse, seizoensgebonden en jaarlijkse controles.

Door uw thermostaat te monitoren, kunt u eenvoudig controleren of uw systeem goed werkt

Maandelijkse controles
Filters zorgen voor een goede luchtkwaliteit. Niet alleen vangen ze stof en puin op, maar ook allerlei ziektekiemen. Het regelmatig vervangen van filters is dan ook noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Bovendien dragen schone filters bij aan het efficiënt koelen en verwarmen van een ruimte. Tijdens de maandelijkse controle van de filters is het daarnaast ook goed om de ventilatieschachten te controleren.

Seizoensgebonden controles
Stof nestelt niet alleen graag in filters, maar hoopt zich ook op in ventilatoren, condensatoren en andere bewegende onderdelen van een HVAC-systeem. Hoewel een laagje stof onvermijdelijk is, kan de ophoping van stof veel schade aanrichten aan een installatie. Hetzelfde geldt voor het loskomen van aansluitingen en bedrading. Het is goed om elk seizoen een professional in te schakelen voor het grondig reinigen van losse onderdelen en het controleren van de bedrading. Op die manier voorkom je verstopping en slijtage van blootgestelde onderdelen.

U dient uw buitenunit regelmatig vuilvrij te maken en blootgestelde componenten te onderzoeken

Jaarlijkse controles
Wanneer je een klimaatsysteem niet tijdig laat inspecteren, loop je het risico mankementen pas op te merken zodra het systeem zijn loodje legt. Het is daarom goed de installatie ieder jaar visueel te inspecteren. Bewegende delen zoals compressoren en circulatie units moeten regelmatig gesmeerd worden om wrijving en de daaruit voortvloeiende slijtage te voorkomen. Om te zorgen dat de compressor optimaal functioneert, is het goed om jaarlijks de hoeveelheid koudemiddel te controleren. Tot slot is de jaarlijkse controle een mooi moment om te controleren of de werkelijke temperatuur en de temperatuur op de thermostaat overeenkomen. Zo weet je zeker dat je niet voor niets stookt.

Door uw systeem te monitoren en te onderhouden, creëert u een gezondere omgeving met schonere lucht

Goede verslaglegging
De genoemde controles vormen een mooie basis voor een onderhoudsplan, maar je bent nergens zonder goede verslaglegging. Het is goed om een verslag bij te houden van alle onderhoudsmomenten. Daarin kun je bijvoorbeeld de olie- en koelniveaus bijhouden, maar ook wanneer de filters en ventilatieschachten voor het laatst zijn gereinigd. De NEN 2767 kan een handig startpunt vormen voor je installatie. Dit NEN 2767 is een conditiemeting voor de kwaliteit van bouw- en installatiedelen en bestaat onder andere uit een gebrekenlijst. Die lijst kan als basis dienen voor je eigen documentatie.

Onthoud tot slot dat een plan een mooi uitgangspunt vormt, maar geen garantie biedt voor de toekomst. Wees daarom altijd alert op veranderingen in je installatie en binnenklimaat, dan kun je tijdig bijspringen. Een goed plan voorkomt grote problemen, maar pin je er dus niet op vast.

| Leestijd: