Van historisch pand naar moderne klimaatoplossing: LG Air Solution werkt

De renovatie van een historisch pand brengt een hoop uitdagingen met zich mee. WeWork, een kantorencomplex in Londen, renoveerde het beroemde Aviation House in hartje Londen om huurders te voorzien van luxe kantoorruimtes met alle moderne gemakken van nu. Een project met behoorlijk wat uitdagingen: naast de wensen van opdrachtgever WeWork, vraagt een historisch pand namelijk ook altijd om een specifiek technisch eisenpakket. Elke uitdaging biedt echter ook de kans om nieuwe, innovatieve oplossingen te bedenken. LG ging de uitdaging aan.

 

Aviation House voor en na renovatie

Het project in een oogopslag

Het Aviation House werd oorspronkelijk gebouwd tussen 1909 en 1911 in Londen om dienst te doen als kerk. In 1999 werd het pand na bijna 100 jaar omgebouwd tot kantoor. Om het kantoor te voorzien van een prettig binnenklimaat, is LG ingeschakeld voor de installatie van een klimaatsysteem. Binnen tien weken wist LG het Multi V 5 VRF-systeem te installeren. Niet alleen is dit een duurzaam systeem; het beschikt ook over ontwerp- en bouwvriendelijke software en kan rekenen op technische ondersteuning van LG. Daarmee voldoet het systeem aan alle wensen van WeWork en de wettelijke vereisten van het Verenigd Koninkrijk.

Geluidsniveau voorschriften werden voldaan met het gebruik van CFD-analyse

Strenge geluidsvoorschriften

Een van de eerste uitdagingen voor deze renovatie was het beperken van het geluidsniveau van het klimaatsysteem. Het Aviation House ligt verscholen tussen woonwijken en bedrijventerreinen, maar door de beperkte ruimte op het dak was installatie van een aantal units op de grond noodzakelijk. De Britse overheid vereist in dat geval dat er een geluidswerende barrière wordt geplaatst rond de units. Het nadeel hiervan is dat de luchtaanzuigcapaciteit negatief wordt beïnvloed, met als gevolg dat de units hun totale capaciteit verliezen. LG maakte daarom gebruik van een CFD-analyse om de beoogde capaciteit te garanderen. Door een soepele luchtinlaat te ontwikkelen kon worden voorkomen dat het systeem op korte cycli zou draaien.

Blootgestelde plafonds en kanalen zonder isolatie vormden een grote uitdaging in het beheer van de afvoerluchttemperatuur

Hoge verdampingstemperatuur

Een andere uitdaging van de installatie was de zichtbare plafondconstructie van het gebouw zelf. Om condensvorming op de luchtschachten te voorkomen, was daarom een uitblaastemperatuur van 12ºC of hoger vereist. Normaal gesproken worden binnen units geproduceerd met een verdampingstemperatuur van 4ºC, wat resulteert in een uitblaastemperatuur van ongeveer 10ºC tot 11ºC. Om de benodigde uitblaastemperatuur van 12ºC te realiseren, heeft LG daarom een op maat gemaakte ventilatorspoel ontwikkeld. Met deze speciale ventilatorspoel kan een verdampingstemperatuur van 9ºC behaald worden en een uitblaastemperatuur van 12ºC tot 14ºC.

Aangepaste prestatiegegevens van de ventilatorconvector werden gebruikt om condensvorming op kanalen te beheren

AC Smart 5-integratie met het GBS was een cruciale vereiste bij WeWork Aviation House

Integratie met het gebouwbeheersysteem

Bij de installatie van een HVAC-systeem in een kantooromgeving is een nauwkeurige en uitgebreide controleoplossing essentieel. Om een optimale integratie met het gebouwbeheersysteem (GBS) ter plaatse te garanderen, installeerde LG hun AC Smart 5-oplossing met BACnet-gateway. AC Smart 5 zorgt voor een naadloze integratie met het GBS zonder dat er extra devices nodig zijn. Om volledige compatibiliteit met LG AC Smart 5 en het gebruikte GBS-systeem te garanderen werden dan ook verschillende tests uitgevoerd.

Van ontwerp en haalbaarheidstesten tot installatie en implementatie: LG leverde volledige technische ondersteuning bij de realisatie van dit klimaatbeheersingssysteem. Met de implementatie van de nieuwste analysesoftware voldoet WeWork aan alle technische en wettelijke eisen. LG bleek niet alleen een goede HVAC-leverancier, maar ook een prettige sparringpartner van begin tot eind.

 

| Leestijd: