Verlaagd btw-tarief van 6 procent op gas, elektriciteit en ook op warmtepompen

Sinds 1 april 2022 betaal je nog maar 6 procent btw wanneer je een warmtepomp koopt of installeert. Dat verlaagd tarief op de factuur maakt het voor de eindgebruiker meteen interessanter om een warmtepomp te plaatsen. Het vergroot de afzetmarkt van de installateurs waaraan de warmtepompline-up van LG naadloos op aansluit.

Wie vandaag een warmtepomp aankoopt, leest sinds kort op de factuur een btw-bedrag van 6 procent. Waar je voorheen aan 21 procent btw de aankoop deed, koop je nu aan een btw die een flink stuk voordeliger is. En dit geldt voor alle toepassingen van de toestellen. Een premie maakt het plaatje compleet. De btw-verlaging is goed nieuws voor nieuwbouwwoningen, woningen heropgebouwd na afbraak en woningen jonger dan tien jaar.

Daarenboven is er een subsidieregeling voor de aanschaf van een lucht-water warmtepomp (Therma V line-up). Hierbij heb je recht op een bedrag tot 3000euro, onderhevig aan voorwoorden en in bepaalde gevallen wordt deze subsidie verdubbeld.

De warmtepomp, een goed(koper) idee

Het is geen geheim meer dat de energieprijzen flink gestegen zijn de laatste tijd. In dit verhaal weet de warmtepomp wel raad. Sommige mensen vergeten dat met een warmtepomp verwarmen, met een hoog rendement verwarmen is. En dat is positief. Wanneer het rendement (SPF-waarde) van de warmtepomp groter is dan de verhouding tussen de gas- en elektriciteitprijs, heb je winst om met de warmtepomp te verwarmen op lager temperatuur.

“Met de warmtepompen van LG verwarm je eigenlijk goedkoper dan met gas. Dat is een groot voordeel” vertelt Pieter Van Der Poorten, Sales Manager BeLux LG (Air Solutions). Een belangrijke kanttekening hier is wel dat de woning klaar moet zijn om een warmtepomp te plaatsen. En dat betekent: voldoende geïsoleerd en een goede, dubbele beglazing. “De btw-verlaging maakt het voor de eindgebruiker interessanter om een warmtepomp te plaatsen. Het grote voordeel is hier ook dat de installateurs hun afzetmarkt kunnen vergroten. Alsook weet iedereen dat fossiele brandstoffen eindig zijn, dat we door deze maatregel de transitie sneller kunnen doorlopen is enkel positief.” eindigt Pieter Van Der Poorten.

| Leestijd: