Vlaams klimaatplan maakt warmtepomp relevanter dan ooit

De investering meer dan waard

Het Vlaamse klimaatplan zet de deur open voor meer gezinnen om met een warmtepomp te gaan verwarmen. De moderne verwarmingssystemen begonnen de voorbije jaren al aan een opmars en die zal zich in de toekomst alleen maar verderzetten. Maar wat zijn nu precies de pro’s en contra’s van zo’n warmtepomp?

De Vlaamse regering wil de CO2-uitstoot in Vlaanderen tegen 2030 met minstens 40 procent in vergelijking met 2005. Daarom riep ze haar klimaatplan in het leven. Dat ijvert niet alleen voor meer elektrische wagens, maar wil ook de manier waarop we verwarmen veranderen. Concreet zal het vanaf 2023 opgelegd worden om in nieuwbouwwoningen te opteren voor hybride verwarmingssystemen die zowel met gas als elektriciteit werken. Vanaf 2026 zijn aardgasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen niet meer toegelaten. “De Vlaamse regering gaat op die manier het plaatsen van warmtepompen stimuleren”, zegt Pieter Van Der Poorten, Sales Manager Belux bij LG. “We gaan langzaam maar zeker afscheid nemen van fossiele brandstoffen voor verwarmingsinstallaties. Een duurzame beslissing, die zeker zinvol is. Er zijn al een tijdje groenere alternatieven op de markt zoals warmtepompen.”

In januari van 2020 verwarmde 9 procent van de Vlaamse gezinnen met een warmtepomp. Dat lijkt misschien niet uitzonderlijk veel, maar het aantal verdubbelde wel in slechts enkele jaren tijd. In het voorjaar van 2020 raakte bekend dat op dat moment in 1 op 5 nieuwbouwwoningen voor een warmtepomp gekozen werd. Ook bij renovaties stijgt het aantal personen dat voor de warmtepomp gaat exponentieel. Waarom is zo’n warmtepomp dan interessant?

Monobloc of Split?

Een warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en onttrekt warmte uit de buitenlucht, vandaar het hoge rendement. Er zijn twee types warmtepompen op de markt. In een Monobloc-systeem zijn alle koeltechnische componenten al aangesloten en die bevinden zich in de buitenunit. Bij een Split-systeem is de installatie verdeeld over een buiten- én een binnenunit, dat vraagt dan ook ander leidingwerk. Bij een Monobloc is het in de winter uitkijken voor vorst, al gebeurt het hoogst zelden dat de leidingen bevriezen. Zowel het pompalgoritme als de vorstbeveiliging ruimen dit risico uit de weg. “Beide systemen hebben hun voordelen”, zegt Pieter Van Der Poorten. “Het hangt van de installateur en van het project af wat er best gekozen wordt. Renovatie of nieuwbouw, beschikbare plaats of leidinglengte kunnen allemaal factoren zijn die de keuze bepalen. Een Monobloc Hydrosplit is nog een derde optie die beide werelden combineert, hier heb je zowel een binnen- als buitendeel maar is het medium tussen binnen- en buitenunit water. Een koeltechnieker met een koeltechnisch certificaat is sneller geneigd om een Split-systeem te plaatsen. Een verwarmingsinstallateur die niet over zo’n certificering beschikt, mag enkel een Monobloc of Hydrosplit plaatsen”, zegt Pieter Van Der Poorten.

Terugverdientermijn van 10 jaar

Het verschil in werking is één ding, het prijskaartje is een ander aspect. “Een warmtepomp is een vorm van investeren in de toekomst, in een beter leefmilieu”, zegt Pieter Van der Poorten. “Volgens de meeste berekeningen ligt de verbruikskost zo’n 25 procent lager dan bij een conventionele verwarming. Er is geen noemenswaardig prijsverschil tussen een Split-uitvoering en Monobloc/hysdrosplit. Uiteraard verdient een warmtepomp zich door haar uitstekend rendement op termijn terug. Aan de huidige energieprijzen gemiddeld binnen een tiental jaar, maar gezien die prijzen enkel in stijgende lijn gaan, zal die termijn mogelijk nog inkorten. Bovendien kan het installeren van een warmtepomp bij nieuwbouw samen gaan met een vrijstelling van 100% op het Kadastraal Inkomen en dat gedurende 5 jaar, wat ook heel wat geld uitspaart. De warmtepomp zal ook een belangrijke rol gaan spelen in de renovatieplicht van bestaande woningen met een EPC met E of F label.  Aan een warmtepomp kunnen uiteraard ook zonnepanelen en een thuisbatterij gekoppeld worden. In dat geval gaat een warmtepomp zich niet alleen nog sneller terugverdienen, maar is de impact op het milieu ook verwaarloosbaar.”

Een bijkomend voordeel is dat een warmtepomp tijdens de zomer ook kan koelen, bijvoorbeeld via vloerverwarming. Als er ook ventiloconvectoren aan het systeem worden gekoppeld, kan die koeling zelfs de opbrengst van airco benaderen. Op vlak van bediening en gebruiksvriendelijkheid staan de warmtepompen ook een stuk verder dan de meeste conventionele installaties. “LG-warmtepompen kunnen gekoppeld worden aan de LG ThinQ-app. Daarmee kunnen ze vanop afstand bediend worden. Zo hoeven gebruikers dus niet langer te wachten tot ze thuis zijn vooraleer ze de verwarming of airco activeren. De mogelijkheden hiervan reiken zelfs nog een heel eind verder naar witgoedtoepassingen, TV en zo meer”, besluit Pieter Van Der Poorten.

| Leestijd: